Пецкана љута бабурица јединствена на тржишту

Аутор: draganadpetrovic
483 посета

Зимница је један од најстаријих начина конзервисања хране који омогућава да се хранљива својства сезонских намирница сачувају за употребу и након што прође време бербе. А зимнице нема без корнишона али и љуте папричице.
Бобан Новковић из Врања бави се прерадом и конзервисањем воћа и поврћа и ове године је на тржиште изашао са јединственим производом пецканом папричицом бабурицом.

Илустрација: Пецкана љута бабурица, корнишони и цвекла савршена су салата за зимске дане

Зашто се зове пецкана паприка?
У питању је веома укусан специјалитет за хладне зимске дане који помаже очувању здравља. Али, није за оне са слабим стомаком зато што се прави од љутих папричица. Како је за Агробизнис објаснио Новковић пецкана љута бабурица је оригиналан и потпуно природан домаћи производ.
– Прави се од љутих папричица бабурица које се само мало испеку тек толико да ту и тамо имају трагове печења зато се и зову пецкане. Пеку се на кубету специјалној пећи за печење паприке и на тај начин добијају посебан укус и шмек. Поред ових љутих папричица у тегли има и белог лука и першуна. То је наш јединствен и изузетно укусан производ по коме нас купци препознају – објаснио је он.
Поред пецкане папричице бабурице ове године на тржиште је изашао са још два нова производа корнишонима и цвеклом.
– Ми се не бавимо производњом поврћа већ само прерадом и конзервисањем. Паприку откупљујемо у Лесковцу зато што нам је близу, а овог поврћа највише има баш у лесковачком крају. Кад је у питању прошла година квалитет паприке је био нешто лошији али су зато корнишони и цвекла били супер. Нама је важно имамо најквалитетније поврће за прераду како би коначан производ задовољио и најпробирљивије купце – додао је он.

Илустрација: Бобан Новковић из Врања бави се прерадом и конзервисањем воћа и поврћа 

Прерада и конзервирање поврћа је сезонски посао траје око три месеца.
– У том периоду за нас ради око 30 људи а након што се посао заврши остаје нас четворо, петоро. Највише смо присутни на врањском тржишту, ширимо се на Ниш тако да за сад углавном снабдевамо југ Србије. Продају базирамо на велепродаји као што су продавнице и трговински ланци зато што нам се не исплати да сами транспортујемо робу – закључио је Новковић.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар