Омиљена млечна посластица поделила научнике: Да ли је сладолед здрав или не?

Аутор: draganadpetrovic
336 посета

Тврдње појединих научника из Сједињених Америчких Држава да сладолед има бројне користи по наше здравље, наишао је на талас скептицизма из кругова британских стручњака. Укусан, сладак и пун засићених масти, идеја да је сладолед здрава храна звучи подједнако смешно, колико и уверљиво.Амерички историчар јавног здравља открио је како су бројне студије уназад неколико деценија у више наврата откривале мистериозне потенцијалне здравствене предности смрзнутог десерта – које је научници само требало да обелодане.

У чланку за часопис Атлантик, Дејвид Мерит Џонс је навео да је први пут почео да истражује ове тврдње прошлог лета, након што је чуо за истраживање из 2018, које су спровели студенти докторских студија са Харварда, у коме је установљено да је код дијабетичара који су јели пола чаше сладоледа (64 грама) дневно, установљен мањи ризик од срчаних проблема.

Даљим истраживањем, Џонс је открио да је ова корелација установљена пре више од 20 година. Марк Переира, епидемиолог који је знао за те резултате, рекао је Џонсу да упркос детаљној анализи: „До дан данас немам одговор на то.“
Переира је открио да су десерти на бази млечних производа, као што је сладолед, повезани са значајно смањеном вероватноћом за развој синдрома инсулинске резистенције (претече дијабетеса) међу гојазним људима, али наводне здравствене користи нису истражене. Научници су се више бавили наводним здравственим предностима јогурта.

„Ипак, постоји бар неколико тачака у корист сладоледа“, пише Џонс, наводећи његов гликемијски индекс, који је нижи од гликемијског индекса смеђег пиринча, и наводне предности млечних производа код којих је мембрана нетакнута.

Илустрација: Наводне здравствене користи од сладоледа још нису довољно истражене

Али ови налази су до сада наилазили на прилично хладан пријем у Британији. „Као доктор јавног здравља, сигурно нећу почети да једем више сладоледа на основу овог истраживања“, наглашава проф. др Џон Форд, предавач на Универзитету „Краљица Мери“ у Лондону.

Постоји сијасет других могућих објашњења – можда је већа вероватноћа да ће људи појести сладолед да се расхладе после шетње или тренинга, или да су у питању људи који радије једу сладолед као десерт уместо висококалоричног парчета чоколадне торте или друге хране са високим садржајем масти.“
Било би занимљиво истражити који тип људи радије једе сладолед и какве су им друге животне навике, напомиње професор Форд.

Доктор Двејн Мелор, виши предавач и дијететичар на медицинској школи Астон, упозорио је да се не треба бавити здравственим предностима једне врсте хране и упозорио на потенцијалну нетачност студија о уносу хране, које се обично изводе преко упитника.

„Проблем је у суштини у томе што покушавамо да повежемо здравствени ефекат или корист са једном храном, док у ствари једемо разноврсну храну, а цео наш начин исхране је тај који се рачуна.“

Илустрација: Не треба заборавити да је сладолед високо калорична храна

Мелор је, међутим, признао да сладолед „може да садржи неке хранљиве материје које би могле бити корисне” као што је калцијум, и да има низак гликемијски индекс, али да ће превагу сигурно однети количина шећера и калорија.

„Дакле, све у свему, сладолед не би требало да сматрамо здравом храном, већ само нечим у чему се може уживати у малим количинама као део општег здравственог обрасца исхране“, напомиње професор.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/Zdravlje/5173233/sladoled-zdravstvene-koristi.html

Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

Мина 23. април 2023. - 08:03

Када видим она брда сладоледа у витринама, обојеног прехрамбеним бојама, пуних адитива, великих изазивача алергија код деце, када видим по њима разне преливе, пуне шећера и разних сумњивих додстака, фиксатора, емулгатора и ко зна чега још, заобилазим их у широком кругу.

Одговори

Оставите коментар