Бундева (лат. Цуцурбита пепо), је једногодишња биљка пузавица из фамилије бундева. Наше баке су знале да од бундеве направе најукусније чорбе, а нема ко не памти укус пите бундеваре. Бундева зри у јесен, дуго задржава свежину, па је незаобилазна на зимској трпези. Плод се користи у исхрани, а семе у фитотерапији.
Корисна од плода до корена
Постоје научни докази да се бундева користила у исхрани 7.000 пре нове ере. У старој Грчкој и Риму жене су правиле помаде од туцаног семена бундеве и маслиновог уља, које су користиле за негу коже и уклањање пега на лицу. У средњем веку су ходочасници носили о појасу посуду од тикве, уместо чутуре. Пита од бундеве традиционални је и данас део оброка за Дан захвалности у Канади и САД.
Најчешће се гаји у башти или на њивама међу усев у кукурузу. Плод је лоптастог или цилиндричног облика жуте, беле или наранџасте боје, с глатком или благо ребрастом кором. Унутрашњост бундеве је интензивно жуто – наранџасте боје са семенкама и пулпом. Бундева спада у лековите биљке, а од ње се може искористити буквално све. Надземни делови биљке, стабло и листови користе се за исхрану стоке, месо бундеве у исхрани, док се од семенки добија уље изузетног квалитета.
А корен? И он се користити за калемљење лубеница и диња. Принос бостана је бољи јер добија снажан и добро развијен коренов систем, па сам бостан постаје отпоран на разне болести. На нашим просторима се узгаја неколико врста бундеве углавном у баштама, или као међу усев у кукурузу. Плод традиционалне бундеве обично је тежак између 2,7 и 8,2 килограма, док плод крупнијих сорти може да достигне тежину и више од 34 килограма.
Бундева је богата водом, влакнима, протеинима и витаминима, а у исхрани се користи за припрему чорби, пита, укусних умака, сокова, џемова, или се једноставно испече у рерни.
По хранљивој вредности и дијететској важности бундева је водећа биљка међу поврћем. Мало је познато да има шест пута више витамина него јабука и цвекла, богата је витаминима А, Ц, Е и Б, као и гвожђе. Од минерала највише има калијума, фосфора, калцијума и гвожђа, као и многих олиго и микроелемената. Бундева садржи више од 60 одсто незасићених масних киселина и богата је биљним протеинима, беланчевинама, пектине, целулозу, као и друга биљна влакна, што је чини лако сварљивом. Масноћа готово да нема, јер се у 100 грама бундеве налази само тридесетак калорија, па је идеална за све врсте дијета. Међутим, треба напоменути да семе бундеве има чак двадесет пута већу калоријску вредност од плода, јер садржи више беланчевина, угљених хидрата и масти, али и друге корисне и лековите састојке које садржи и плод.
Лековите семенке
Семенке су богате масним уљем, протеинима и минералима, и користе се печена као посластица, или за добијање уља хладним цеђењем. Бундевино уље је црвенкасте боје, квалитетно, лако сварљиво. После бројних изучавања стручњаци су дошли до закључка да бундевино уље регулише ниво холестерола, превентивно делује код функције мокраћне бешике и помаже у лечењу синдрома иритираних црева. Истраживања су потврдила да ово уље смањује ризик од појаве неких врста камена у бубрезима. Препоручује се и као ефикасан и нешкодљив лек против дечјих глиста и пантљичаре. Семе бундеве могу да једу и труднице, дојиље, старији и особе са болесном јетром, као и мушкарци који имају проблема са простатом, јер због обиља цинка умањује тегобе ове болести.
Семе бундеве голице посебно је вредно и богато корисним састојцима. Када се љушти семе треба да водите рачуна да не уклоните танку сиво-зеленкасту покожицу, јер је у њој највише лековитих састојака. Мање је познато да плод бундеве садржи аминокиселину која подстиче излучивање серотонина у организам, хормона који ствара ведро расположење и осећај среће. У свакодневној исхрани, тврде стручњаци, спречава анксиозност и појаву депресије. Бундева спречава прерано старење организма, настанак кардиоваскуларних болести, дегенерацију ткива ока, стварање катаракте. Осим што регулише варење хране, делује и као лаксатив, па је корисна за сузбијање затвора.
Фестивал у част бундеве
Плод и семе су од давнина познати у народној медицини и користили су се за избацивање сувишне воде из организма, лечење цревних обољења, простате. Данас се у многим деловима Србије и света користе као украс на различите начине и постају лепи сувенири. У част бундеве, односно лудаје како је зову у Војводини, већ више од три деценије, друге недеље октобра у Кикинди се одржава традиционални фестивал посвећен бундеви. Између осталог организује се избор за најтежу и најдужу лудају, док се бројни посетиоци традиционално служе банатским фруштуком, специјалитетима које домаћице припремају од бундеве и разним другим слатким и сланим ђаконијама.