Одмрзавање меса на собној температури, не никако

Аутор: draganadpetrovic
481 посета

Извлачење пакета смрзнутог меса из замрзивача и остављање на собној температури прилично је једноставан начин одлеђивања. Међутим, да ли је остављање сировог меса тако да стоји сатима заиста најбољи начин да га одмрзнете? Испоставило се да би ова метода могла бити лошија него што мислите.

Већ знате да је са сировим месом потребно пажљиво руковање како би се спречиле болести које се преносе храном и раст бактерија. Међутим, док можда перете руке и пажљиво кувате пилетину, говедину и друге врсте меса, једнако је важно како ћете одмрзнути смрзнуто месо. Иако би остављање меса на собној температури могло звучати као бржи приступ, прилично је проблематично. Наравно, ништа не радите са смрзнутом храном. Међутим, проблем је што месо постаје деликатније и склоно бактеријама када досегне собну температуру.

Како USDA објашњава, смрзнуто сирово месо је сигурно на неодређено време када је потпуно замрзнуто. Бактерије не могу расти нити се размножавати након што је месо замрзнуто и складиштено на температурама нижим од 40 степени. Међутим, остављање меса на пулту или у судопери цео дан док се одмрзава значи да допуштате да месо достигне температуру већу од 40 степени, а када месо досегне 41 степен или више, улази у зону опасности од бактерија.

Извор: https://www.alo.rs/zena/zdravlje/762815/odmrzavate-meso-na-sobnoj-temperaturi-moze-da-bude-veoma-opasno-evo-i-zasto/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар