Ово је најбоља српска шљивовица по оцени чачанских стручњака

Аутор: draganadpetrovic
581 посета

Водећи српски стручњаци за производњу и оцењивање жестоких алкохолних пића рекли су да је 2020. најбоља шљивова препечница на нашим просторима, Србији, Републици Српској и Косову и Метохији, потекла из Вишевца код Раче, родног села вожда Ђорђа Петровића.

Узорак којег је послао Слободан Сенић из тог историјског села, добио је од комисије 19,09 бодова. Тако је одлучено у чачанском Институту за воћарство, који већ десету годину приређује смотру најбољих шљивових препечница са српских простора, оцењујући најбоље ракије са локалних смотри, од Бањалуке, преко Тополе до Сочанице. На столовима је било мање узорака – 34 са седам смотри – него претходних година, јер је у лету иза нас било тешко састати се и окупити.

Илустрација: У конкуренцији најбољи од најбољих произвођача ракије

Иза победника, поређали су се: Анђа Спасојевић из Ваљева (18,97), Светомир Милојевић из Сочанице (18,96), дестилерија „Завет” из Чумића (18,94), Славомир Тошић из Књажевца (18,89), Станимир Минић из Доње Трепче (18,84), др Милан Плазинић из Премеће (18,83), поново дестилерија „Завет” (18,81), још једном Слободан Сенић из Вишевца (18,79), и Јована Новаковић из Чачка (18,75).

Победничка, Сенићева ракија из Вишевца печена је од црвене ранке и пожегаче, далеке 1997. године, јачине 43 степена.

Илустрација: Ранка и Пожегача за најбољу ракију

‒ Године су дале вредност овом врхунском пићу, које би украсило сваки гурмански сто на свету. Ово је нека нова ера српске шљивовице која може да сачека у бурету и сазри, јер је раније важио обичај да Срби све што испеку одмах попију, исте или најкасније следеће године – каже за „Политику” др Бранко Поповић, научни истраживач у чачанском институту, један од оснивача смотре и водећих српских стручњака за жестока пића.

Извор: http://www.politika.rs/scc/clanak/482798/Najbolja-je-sljivovica-iz-Karadordevog-sela

Srodni tekstovi

Оставите коментар