Ове врсте конзервиране хране су најгоре по ваше здравље

Аутор: draganadpetrovic
243 посета

Пасуљ, месо, риба, супа и воће су само неки од артикала које ћете пронаћи на полицама с конзервираном храном. Ипак, уштеда времена не би требало да буде на штету вашег здравља.

Иако вам ови конзервирани производи могу уштедети време у кухињи, можда ћете бити изненађени забрињавајућим састојцима у неким популарним производима.

Када дефинишете конзервирану ставку као „нездраву“, постоји неколико фактора који долазе у обзир. Количина соли, додатог шећера, транс и засићених масти и калорија помажу у одређивању нутритивне вредности производа. Осим тога, адитиви, конзерванси, боје за храну и други састојци могу одредити како конзервирани производ утиче на ваше здравље.

Пасуљ

Нутриционисти истичу да треба бити опрезан када је у питању куповина већ припремљеног пасуља у конзерви. Конзервирани пасуљ често је пун засићених масти, шећера и непотребних додатака.
Супе

Многе супе из конзерве (и кесице) садрже превише соли. Једна студија канадског института за здравствена истраживања (CIHR) показује да кондензоване и спремне за сервирање супе имају неке од највиших нивоа натријума у канадској пакованој прехрамбеној индустрији.

Иста студија је такође открила да је супа један од највећих доприноса натријума у канадској исхрани – заједно с конзервираним и киселим поврћем.

 

Илустрација: Воће у сирупу је препуно шећера

Тестенина

Претходно скувана тестенина у сосу једна је од најнездравијих конзервираних намирница. Пуна је шећера и соли – што је, нажалост, део зашто је тако доброг укуса.

На пример, конзерва шпагета садржи 1.070 мг натријума и 20 г шећера. То је 46 одсто вашег препорученог уноса соли и 20 одсто више од препорученог уноса шећера.

 

Воће у сирупу

Food Bank of Waterloo препоручује избегавање конзервираног воћа упакованог у сируп због високог садржаја шећера. Конзервирано воће у лаганом сирупу садржи 21 одсто вашег дневног препорученог уноса шећера, а све преко 15 одсто је много.

Извор: https://www.021.rs/story/Zivot/Hrana-i-pice/345509/Ove-vrste-konzervirane-hrane-su-najgore-po-vase-zdravlje.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар