Нове акцизе поскупљују ракију

Аутор: draganadpetrovic
642 посета

Изменама закона намети на домаћа пића као што су ракије биће већи, због чега се очекује њихово поскупљење, за разлику од увозних.Наиме, предлогом закона о измени Закона о акцизама који је усвојила Влада Србије, предвиђено је да се сва јака алкохолна пића опорезују према проценту чистог алкохола мереног на 20 степени Целзијуса у готовом производу, независно од које су сировине произведена.

Тиме се изједначава износ акцизе за сва ова пића у односу на проценат алкохола у њима, уместо у односу на сировину од које су произведена, па за висину акцизе неће бити битно да ли је пиће направљено од воћа, као што је случај са ракијама или од житарица, које су основна сировина за производњу вискија.На сва жестока алкохолна пића која садрже 40 одсто алкохола би се уместо досадашњих 136 динара по литру, буџету убудуће дотирало 185 динара.

Илустрација: Већи намети на домаћу ракију

Сходно овим изменама намети на домаћа пића као што су ракије били би већи, због чега се очекује њихово поскупљење, за разлику од увозних пића, попут вискија која би због мањих намета требало да појефтине.

Наиме, акциза на воћну ракију сада износи 136,62 па би нова од 185 динара представљала повећање, док је ситуација код вискија са истим садржајем алкохола сасвим другачија.

Сада износи 348,17 динара што је знатно више од нове предложене акцизе.

Илустрација: Виски би требало да појефтини/Фото:Pixabay

Акцизе на пиво и остала нискоалкохолна пића која садрже између 1,2 одсто и 15 одсто алкохола, се не мењају и убудуће ће се обрачунавати по литру пића.

Акциза на пиво и даље ће износити 26,44 динара по литру а на вина и остала нискоалкохолна пића 23,14 динара по литру.

Извор:https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2021&mm=05&dd=16&nav_id=1858594

Srodni tekstovi

Оставите коментар