Награде за најбоље: Одржан 15. Балкански фестивал сира

Аутор: draganadpetrovic
333 посета

Свечаном доделом награда данас је завршен 15. јубиларни Балкански фестивал сира (Balkan Cheese Festival). У конкуренцији врхунских сирева Балкана било је тешко одабрати најбоље. Како је објављено на званичном Фејсбук профилу фестивала награде су додељене следећим излагачима:

  • НАЈЛЕПШИ ТАЊИР СИРЕВА ПРЕМА ОДЛУЦИ ОРГАНИЗАЦИОНОГ ТИМА – Манастир Суково
  • НАЈЛЕПШИ ТАЊИР СИРЕВА ПРЕМА ОДЛУЦИ ПУБЛИКЕ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА – Бутик Качкаваља
  • НАЈБОЉИ СИР У КАТЕГОРИЈИ БЕЛИ СИР У САЛАМУРИ
    – Газдинство Драгојловић
    – Газдинство Лазаревић
    – Лиснати сир – Љиља Јањић
  • НАЈБОЉИ СИР У КАТЕГОРИЈИ ПОЛУТВРДИ И ТВРДИ СИР СА ЗРЕЊЕМ
    – Гостиљски Сир
    – Пармезан Љубица Паовић
    -Козји зрели Нана Каас
  • НАЈБОЉИ СИР У ПОСЕБНОЈ КАТЕГОРИЈИ СИРЕВА
    – Сир у пепелу Фабрика сира – Cheese factory
    – Цепкана моцарела Дућан сира Љиља Јањић
    – Свежи козји сир за мазање Select Milk – За дуг и здрав зивот
    – Полутврди сир са копривом каоздравље.рс
    – Сир из мјешине Хедониста Са Камена
  • НАГРАДА ЗА ИНОВАЦИЈУ У КАТЕГОРИЈИ НЕСИРЕВА
    – Budite_zdravi Bulgrina i Legumino
  • – Чипс лиснати сир Лиснати сир – Љиља Јањић
  • НАЈБОЉА ПРЕЗЕНТАЦИЈА СИРЕВА – Нана Каас
  • НАЈЛЕПШИ ШТАНД – Гран Оле!

Илустрација: Лауреати 15. Balkan Cheese Festival

Изложба аутохтоних сирева Балкана, „Balkan Cheese Festival“ и овог пута је окупио мајсторе сирарства из малих млекара и занатских радњи Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе али и Француске и Италије. Према речима Србе Јовановића организатора фестивала ово је начин да тржиште сира препозна мале произвођаче а љубитељи пронађу нове и другачије укусе. Сви заједно утичу на то да мали произвођачи имају одрживу производњу и остану на својим имањима на селу.
И овог пута произвођачи су се потрудили да понуде нешто ново и другачије од сира са лавандом до цепкане моцареле, сир са тартуфима, чоколадом, чварцима једном речју најмаштовитије врсте са разним зачинима и укусима. Међу иновацијама овог пута се нашао и сладолед од козјег млека као и чипс од сира, здравији и укуснији од уобичајеног чипса од кромпира.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Facebook страница Balkan Cheese Festival

Srodni tekstovi

Оставите коментар