Које су најбоље сорте шљива за сушење?

Аутор: draganadpetrovic
51 посета

Плодови шљиве за сушење треба да буду потпуно зрели, крупни и здрави, без механичких оштећења, као и оштећења од проузроковача болести и штеточина. Пожељно је да месо буде златножуте боје и да се лако одваја од коштице.

За сушење су најпогодније сорте са средње крупним до крупним плодом (25-40г), са уједначеном крупноћом и већим садржајем суве материје. У нашим условима пожељан је садржај растворљиве суве материје изнад 18%. Од сорти шљиве које се гаје у Србији за сушење се највише користе Пожегача, Стенли, Чачанска родна и Ваљевка.

Пожегача има најбољи квалитет, хармоничан укус и изражену арому, али су плодови ситни (у 0,5 кг стаје 70-110 сувих плодова).

Стенли има крупан плод (40-65 сувих плодова у 0,5 кг) и плодови су доста уједначени по крупноћи, али су јој мане лошији укус и релативно крупна коштица, која се понекад не одваја потпуно од меса.

Ваљевка се лако суши и даје до 90% коректно осушених плодова, али је боја покожице сувих плодова сувише тамна.

Чачанска родна даје одличан квалитет суве шљиве, али су њени плодови доста неуједначени по крупноћи и степену зрелости. Кад прероди, код ње се често јављају и слабо обојени црвенкасти плодови који се лоше суше (остају жилави и садрже мање од 75% суве материје). То је и разлог што се код ове сорте број коректно осушених плодова понекад спушта и до 55%.

Илустрација: Од домаће сорте Милдора за добијање 1 кг сувих плодова потребно само 2,75 кг свежих плодова

За сушење су погодни и плодови новостворене домаће сорте Милдора. Они обично садрже 20-25% растворљиве суве материје и релативно мало киселина (око 0,5%), тако да се одликују високим индексом сласти. Број сувих плодова у 0,5 кг је просечно 58,7.

Ова сорта има и врло добар рандман сушења, јер је за добијање 1 кг сувих плодова потребно само 2,75 кг свежих плодова. Осушени плодови имају светлију, ћилибарну боју. Недостатак ове сорте је нешто мања крупноћа плода. Испитујући погодност различитих сорти шљиве за сушење наводе се резултати рандмана (односа масе свежих према маси сувих плодова). Он је био најповољнији код сорте Милдора (2,7-3,0), затим следе сорте Чачанска родна (2,8-3,1), Пожегача (2,9-3,4) и Ваљевка (3,1-3,3). Најнижи рандман имала је сорта Чачанска лепотица (3,7-3,8). Поред тога, ова сорта има и нижи садржај растворљиве суве материје (16-18%), а током сушења може доћи и до пуцања покожице плода. Из наведених разлога она није погодна за сушење.

Поред наведених сорти, у свету се за сушење доста користе и сорте Аженка и Италијанка. Аженка је водећа сорта у САД (Калифорнији) која се користи за сушење. Од новијих домаћих сорти, за сушење се могу користити и плодови сорти Чачански шећер и Крина. Сорта Крина даје светлију боју сушене шљиве.

Коришћена литература Шљива Проф.др Драган Милатовић

ПССС Смедерево

Биљана Николић

Извор: ПССС

Srodni tekstovi

2 коментари

Оставите коментар