Како се прави слатко од сланине?

Аутор: Gdjakovic
313 посета

Српска трпеза не може се замислити без сланине. Свежа, осушена, димљена даје посебан укус сланим, али и слатким јелима. Познато је да се добро комбинује са сувом шљивом, али породица Јовановић из села Венчани код Аранђеловца отишла је корак даље. Сланиницу су ставили у теглу и од ње направили слатко.

У теглама породичног газдинства Јовановић може се наћи педесет врста слатко-слане зимнице и сокова, обрађаних без конзерванса и шећера. У понуди имају маринирану буковачу, зелени ајвар, вино у боровници, незаобилазну шумадијску шљивовицу, али и џин са јабуком и десетак врста трава.

 

„Имамо класичну производњу јагоде, боровнице, а да бисмо се заштитили од лошег откупа прешли смо у прераду воћа. Налазимо сировине и у природи“, каже Владимир Јовановић.

Јовановићи воле да пробају специјалитете свих светских кухиња и оду корак даље у припреми необичних рецепата, па је тако настало и слатко од сланине.

„Пошто нас је шесторо, волимо да пробамо јела међусобно и онда направимо референдум, и одлучујемо да ли ћемо то да понудимо да пробају и други или не“, истиче Јовановић.

Припрема није тешка, а рецептура није тајна.

Најпре се испржи 400 грама сланине. Када је скоро готова, извади се из тигања, а у масноћу која је остала, додаје се црни и бели лук, со, бибер. Сланина се врати у тигањ на динстање и на крају се дода парадајз-пире, жути шећер и јабуково сирће.

Тако припремљено слатко се сипа у две тегле од 170 грама.

Реакције на укус су различите

„Радо пробају, можда буде сумња на тренутак – да ли је то то, али после првог залогаја сви су одушевљени“, говори Драгица Јовановић.

Брачни пар Јовановић има четири ћерке од којих три студирају у Београду, често долазе и учествују у свим договорима и новитетима у кухињи.

„Ја и моја сестра смо цртале налепнице за тегле, радиле смо комбинацијом неких оловака, маркера“, рекла је ћерка Кристина Јовановић.

Овај несвакидашњи спој укуса никог није оставио равнодушним, па Владимир планира да увећа производњу и да слатко од сланине промовише по сајмовима хране широм земље и региона.

„Имамо класичну производњу јагоде, боровнице, а да бисмо се заштитили од лошег откупа прешли смо у прераду воћа. Налазимо сировине и у природи“, каже Владимир Јовановић.

Јовановићи воле да пробају специјалитете свих светских кухиња и оду корак даље у припреми необичних рецепата, па је тако настало и слатко од сланине.

„Пошто нас је шесторо, волимо да пробамо јела међусобно и онда направимо референдум, и одлучујемо да ли ћемо то да понудимо да пробају и други или не“, истиче Јовановић.

Припрема није тешка, а рецептура није тајна

Најпре се испржи 400 грама сланине. Када је скоро готова, извади се из тигања, а у масноћу која је остала, додаје се црни и бели лук, со, бибер. Сланина се врати у тигањ на динстање и на крају се дода парадајз-пире, жути шећер и јабуково сирће.

Тако припремљено слатко се сипа у две тегле од 170 грама.

Реакције на укус су различите

„Радо пробају, можда буде сумња на тренутак – да ли је то то, али после првог залогаја сви су одушевљени“, говори Драгица Јовановић.

Брачни пар Јовановић има четири ћерке од којих три студирају у Београду, често долазе и учествују у свим договорима и новитетима у кухињи.

„Ја и моја сестра смо цртале налепнице за тегле, радиле смо комбинацијом неких оловака, маркера“, рекла је ћерка Кристина Јовановић.

Овај несвакидашњи спој укуса никог није оставио равнодушним, па Владимир планира да увећа производњу и да слатко од сланине промовише по сајмовима хране широм земље и региона.

Бојана Делибашић

Извор: РТС

Foto: Print screen RTS

Srodni tekstovi

Оставите коментар