Како се прави МАЛИНОВАЧА?

Аутор: Gdjakovic
391 посета

Висока производна цена малине, њена вишеструка употребна вредност и мали садржај шећера, условљавају да се она само у ретким случајевима користи у циљу производње ракије малиноваче. Малиновача је воћна ракија добијена дестилацијом и/или ректификацијом проферментисаног кљука свежих плодова малине или шире малина. Берба плодова обавља се у технолошкој зрелости, када је садржај шећера у складу са киселинама. Оптимална температура врења је 17 – 20С, а врење траје око 10 дана. На нижим температурама врење може стати, а на температури преко 20 С испарава угљен диоксид, а са њим и потребне ароматичне материје. Како би се спречио губитак етанола, преко суда за ферментацију поставити поливинилску фолију. Плодови се стављају на врење по дану док су још топли и пожељно је додати селекционе квасце ( може и пекарски).

Обновом имања и старих кућа чувају историју села

 

Дестилацију је најбоље обавити одмах по завршеном врењу или најкасније 48 часа по завршетку. Преврели кљук дестилише се у апаратима мање запремине (80 – 100л), јер код већих апарата није потпуно усаглашена величина са расхладном површином хладњака. Најбоље је користити шире и плиће апарате, због веће површине испаравања и бржег загревања. Такође треба избегавати оне са танким дном, до 2мм, јер може доћи до загоревања.

Луку девојке обожавају, а није “урбани лик” – мајке би га за зета, а очеви да им је син баш такав

Дестилација се обавља без одвајања фракције првенца, јер се у њему поред штетних састојака који се издвајају у препицању, налазе ароматичне материје. Средња фракција се сакупља до просечне концентрације у маси од 25% v/v. Редестилација  сирове малиноваче води се уз издвајање 1,2% првенца и сечења средње фракције при просечној концентрацији етанола у маси од 60% v/v. Хармонизација добијеног дестилата малиноваче обавља се у стакленом суду у трајању од месец дана.

Алкохолизовањем малине у односу 100кг плода: 20л рафинисаног алкохола, затим мацерацијом измуљане малине у трајању од 24 часа, без присуства ваздуха и светлости, на собној температури, потом додавањем воде да укупна запремина течности буде равна запремини малине и на крају дестилацијом под нормалним притиском, може се добити дестилат са врло интензивном и фином аромом малине.

Ана Ђорђевић, дипл. инж. прехрамбене технологије

Srodni tekstovi

Оставите коментар