Како зарадити на бресквама чак и са мало стабала

Аутор: draganadpetrovic
316 посета

ОСНОВНА СТВАР КОД СВИХ ПРОИЗВОЂАЧА КОЈИ ИМАЈУ МАЊЕ ПАРЦЕЛЕ ЈЕСТЕ ДА НЕ ПРОДАЈУ СИРОВИНЕ ВЕЋ ДА ПРЕРАЂУЈУ И ТАКО НАСТУПЕ НА ТРЖИШТУ

Прерада брескве може бити изузетно профитабилан подухват, посебно за власнике мањих плантажа са до 30 стабала. Ова величина плантаже омогућава да се фокусирате на висококвалитетне производе И решите се откупа и уцена трговаца и откупљиваћа. Кроз пажљив одабир сортимента и правилно вођење процеса прераде, можете остварити леп приход. Ево прегледа најпрофитабилнијих производа и пратећих препорука за мање плантаже брескви.

 

Бресква води порекло из Кине и још тада се у стара времена користила у традиционалној кинеској медицини као лековито воће. Кинези су је гајили још пре 4000 година и сматрала се симболом бесмртности и дугог живота.

Грчка и Персија су је гајили 300 година пре Христа а стари Римљани су је раширили по Европи.

Најбоље је ако се користи свежа али и компоти и сокови припремљени од овог воћа садрже велики број витамина. Има малу калорисјку вредност и садржи 87% воде и 12% угљених хидтара и свега 0,1% масти и беланчевина 0,5% Има пуно дијететских влакана па је не треба пропустити док траје сезона.

Осим тога што делује освежавајуће на људски организам бресква делује и лековито. Има диуретски ефекат, снижава крвни притисак, смањује ризик од шлога, прочишћава органиизам, подстиче и олакшава варење. Садржи антиоксидансе, витамин Ц па повољно утиче на функционисање одбрамбених спосбности организма, рад штитасте жлезде и штити срце.

По неким испитивањима утврђено је да редукује количину штетних једињења која изазивају реуматска обољења.

Илустрација: Сок, слатко или џем од брескве продаћете скупље него основну сировину
Сок од брескве:

 • Сок од брескве је здрав напитак који може бити конкурентан на тржишту уколико је домаћи без додатка сока од јабуке, шећера, конзерванса и сл.
 • Препорука технолога је да искључиво користите зреле брескве врхунског квалитета како би се постигао богат и природан укус.
 • Додавање нових укуса, попут менте – нане или ђумбира, може повећати атрактивност производа.
 • Амбалажа продаје, па поведите рачуна да рецимо дизајнирате атрактивне етикете које могу да привуку потрошаче.

Џем од брескве:

 • Џем од брескве је класичан производ који има своје место на тржишту слаткиша.
 • Производња органског или без додатих шећера и конзерванса, може привући различите циљне групе.
 • Персонализација паковања, као што су луксузне тегле или пакети за поклоне, може додатно повећати вредност производа.

Слатко од брескве:

 • Слатко од брескве је био традиционални производ који је некада био омиљен међу потрошачима различитих узраста. Време је да се поново врати у игру посебно ако је домаћи И произведен ручно у мањим количинама.
 • Паковања у мале тегле или неке атрактивне практичне посуде може привући купце који траже такве посластице.

Ракија од брескве:

 • Ракија од брескве може бити високопрофитабилан производ, посебно ако имате приступ локалним тржиштима или фестивалима.
 • Квалитетна контрола и пажљив процес дестилације су кључни за производњу врхунске ракије.
 • Етикетирање са локалним печатом или пратећом причом може привући љубитеље домаћих производа.

Илустрација: У преради је најважнија квалитетна сировина

Важно је напоменути да успех вашег пословања не зависи само од врсте производа, већ и од квалитета сировина, процесима прераде, маркетингу и дистрибуцији. Пратите тржишне трендове, истражујте потребе потрошача и развијајте квалитетне производе како бисте створили лојалну базу купаца. Такође, размотрите могућност укључивања локалних продајних канала, попут пијаца или продаје директно са плантаже, али и путем друштвених мрежа и онлајн група јер данас посебно млађи просто не желе да одлазе у трговине и све купују на клик . Због тога је потребно да им понудите светлуцав, блистав, сјајан производ који ће да их привуче да кликну на њега и ставе га у онлајн корпу а после је све лакше.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/01/28/prerada-brskve-i-zarada/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар