Иновативан производ од малине и медаља за лесковачке студенте

Аутор: draganadpetrovic
355 посета

У конкуренцији 39 производа од малине са додатом вредношћу, који су представљени на такмичарској изложби у Врњачкој Бањи, златну медаљу за иновативни производ добили су студенти Технолошког факултета у Лесковцу. Њихов производ је „мали зов“ – кефир са додатком праха зове (остатак након паковања чаја) и тропа малине (остатак након цеђења сока од малине), а њихова професорка истиче да је настао са циљем да се тржишту понуди иновативан производ, јединствених функционалних и сензорних карактеристика.

У Врњачкој Бањи је јуче одржана прва такмичарска изложба производа од малине са додатом вредношћу, на којој су свој иновативни производ представили и Лесковчани и за то добили највише признање.

Ванредна професорка Ивана Карабеговић се у име лесковачког Технолошког факултета похвалила успехом студената са студијског модула Прехрамбена технологија и безбедност хране, који су освојили златну медаљу у категорији „иновативни производи“.

Илустрација: Прах од зове додају у кефир, а од тропа малине нов производ

Валоризација поменутих споредних производа прехрамбене индустрије која води ка максималном искоришћењу процеса, смањењу економских губитака и загађења животне средине, уједно представља екоиновативни аспект који овај производ одваја од многих других. Додатак тропа малине, захваљујући високом садржају биоактивних једињења и дијететских влакана, повећава нутритивну вредност производа и чини га потенцијално функционалним. Поред тога, додатак тропа малине и праха зове побољшава и сензорне карактеристике производа дајући му пријатан мирис и воћно-киселкасти укус. Јединствена арома и укус овог производа опчинили су поред чланова комисије и посетиоце изложбе који су имали прилику да уживају у производима на бази малине, са правом названи „Црвено злато Србије“ – истиче професорка.

Истакла је да је ово изузетан успех студената, а да је између осталог то резултат начина рада који се негује на Технолошком факултету – да се осим стицања теоријског знања пуно пажње поклања развијању и неговању иновативности, креативности, проактивности, тимског рада, као и на подстицању предузетништва.

Право да се пријаве као учесници изложбе имала су: пољопривредна газдинства, задруге и удружења пољопривредних произвођача, фирме, појединци и групе ученика/студената, наставника, истраживача који се баве прехрамбеном технологијом, а изложба има за циљ промоцију и изградњу српског бренда традиционалних и иновативних производа од малине са додатом вредношћу, побољсање видљивости и препознатљивости домаћих произвођача и производа – додаје.

Организатори ове такмичарске изложбе су Институт за примену науке у пољопривреди из Београда је у сарадњи са Пољопривредним факултетом Универзитета у Београду, Технолошким факултетом у Лесковцу Универзитета у Нишу, Пољопривредним и Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду, Институтом за воћарство у Чачку, Научним институтом за прехрамбене технологије (ФИНС) и Факултетом за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Извор: https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Zlatna-medalja-za-inovativni-proizvod-od-maline-studentima-leskovackog-Tehnoloskog-fakulteta.sr.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар