Деликатес без премца, а прави се у Србији

Аутор: draganadpetrovic
289 посета

Рецепт из Италије али по нашој идеји, то је на свом домаћинству у Доњој Сабанти код Крагујевца применио Марко Јанковић, када је решио да производи месо на несвакидашњи начин на овим просторима, али да од тога и доборо зарађује.

Реч је о сушеном месу које је одлежало у – вину. На ову идеју Марко је дошао сурфујућу на интернету.

– Током 2020. године када је корона вирус био у јеку, морали смо да смислимо другачији начин како бисмо опстали и зарадили, тако да нам је синула ова замисао и кренули смо у пројектовање – казао нам је Марко.

Како је објаснио, овај рецепт је видео код италијанских мајстора месних прерађевина, али они су, за разлику од Марка, фокусирани на свињско и говеђе месо, док је наш саговорник одлучио да на својој фарми оде корак даље у иновативности.

– Почетак није био нимало лак, пропало нам је доста меса док смо дошли до одговарајућег укуса који би могао да задовољи наше муштерије, али такав је посао. Реакције људи су биле доста шаренолике, првенствено јер неки не воле јагњеће и овчије месо због шмека који поседује – открива нам он.

Илустрација: Марко Јанковић пршути у вину прави од овчијег меса

Када је реч о вину, Марко наводи да се користи искључиво домаће које купују, што додатно поскупљује производњу пошто су неке сорте вина прилично скупље од других, али оно игра значајну улогу на побољшању квалитета коначног производа.

А тај коначни производ је рецимо пршута, која се не дими већ – сазрева. Месо стоји у вину и зачинима, а сваких месец дана се испира вином. Овакав рецепт се ретко где може наћи како у нашој земљи тако и регионално.

Илустрација: Пршуту прави од оваца које сам узгаја

ВРСТА ОВАЦА

Марко на својој фарми не производи само пршут већ и остале производе, а на својој фарми узгаја сорту оваца Виртемберг. Ово је немачка раса настала на подручју покрајине Виртемберг стога је често код нас називана виртембершка овца или виртемберг. Назива се још немачки домаћи мерино или мерино ландрас.

Карактеристично за ову расу је да има мало масноће, да је месо “меканије” у односу на друге расе, а и даје значајно више вуне.

Марко наводи да је у почетку своје производе слао бесплатно како би људи пробали овакво месо и да би самом себи и својој породици доказао да ли ће се људима допасти овакав производ, али сада након неког времена бављења овим послом истиче да доставе широм земље врше скоро сваки дан.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4347853/marko-proizvodi-meso-odlezalo-u-vinu-recept-iz-italije-stigao-do-nasih-krajeva-u-pocetku-deljen-besplatno-a-sad-ide-kao-alva

ФОТО: Facebook/ Фарма на крај села

Srodni tekstovi

Оставите коментар