Да човек не поверује- три хиљаде комада једне врсте колача продају за дан!

Аутор: Gdjakovic
612 посета

Самобор је једно мање место у Хрватској где, човек који дође из Србије, помисли да личи на Сремске Кaрловце. И има ту доста сличности , од лепо уређеног центра места, преко старих очуваних кућа, до Бермета (различити типови пића) и колача Самоборске кремшните, односно у Сремским Карлоцима је то куглоф. Ово место припада Загребачкој Жупанији и са својом околином има нешто више од 38000 становника.

Било да су кремшните или кремпите многи их воле и праве на различите начине. Међутим, Самоборска кремшнита је заштићена и чувена по јединственом укусу који је вашег аутора подсетио на шненокле. Можда се фил на сличан начин прави, али веровали или не једна посластичарница у Самобору свакога дана прода три хиљаде кремшнита словима и бројем 3000! Наш саговорник који је иначе и председник Удружења винара Самобора господин Марјан Жгањер каже да се већи део поједе у граду али се носи и у Загреб и друга места било као јестиви сувенир или поклон драгој особи.

Марјан Жгањер

„Некада су ове кремшните биле мање а данас су веће. Ваљда је и апетит свима такав. У плеху их је некада било 56, а данас се сече на 42 комада. За разлику од оних у нашим посластичарницама ове нису ни са густим филом нити од пудинга, некако су пенастије и лакше“ каже Марјан Жгањер и тврду да нема тајног рецепта као и да свакоме га може рећи али вештина је у посластичару.

Да бисмо се уверили у популарност овог слаткиша сели смо у посластичарницу на пиће. За разлику од нас остали су дошли на кремшните.

Као што рекосмо рецепт није тајна, уживајте у својима док не одете у Самобор и пробате оригиналне и непоновљиве.

САМОБОРСКЕ КРЕМШНИТЕ

За крем:

3 л млека

24 јаја

210 грама глатког брашна

750 грама шећера

2 кашике ванилин шећера

За коре:

За два листа кора треба 1 кг брашна, 1 кг маргарина, со  и вода и замеша се као за лиснато тесто. Или – купити готово у продавницама.

Припрема:

1.Поделите лиснато тесто на два једнака дела, па сваки развуците на величину лима за печење.

2. Пеците засебно горњу и доњу кору у претходно загрејаној пећници на 175 степени док не постану златножуте ( око 10 до 15 минута) . Оставите их са стране да се охладе.

Након тога припремите крем:

1. Одвојите беланце од жуманца

2. Млеко сипајте у лонац и ставите на јаку ватру, а кад закипи одвојите две шољице. Млеко сипајте у жуманце и пенасто замутите.

3. Поступно додавати брашно и стално мешати да се не створе грудвице. Додајте остатак млека у смесу с јајима и ставите на најјачу ватру док не прокључа.

Тако мора врити између 12 и 15 минута, док се смеса не згусне. Стално мешати варјачом да не загори на дну.

4. Направите снег од беланаца, пет минута мешати без шећера, па убацити шећер и мешати још пет минута.

5. Крем од жуманаца убацити у бели снег, промешати. Прелити по једној кори, а потом ставити другу на врх.

6. Посути шећером у праху, охладити сат, два.

Од ове количине добијете 42 велике кремшните. Или колико год ви желите да насечете малих односно великих.

Пријатно!

Srodni tekstovi

Оставите коментар