Да ли знате како се негује сир?

Аутор: draganadpetrovic
462 посета

Неретко квалитетан производ, сир или ферментисана кобасица, због неадекватног одржавања у фази зрења не дочека свог купца или поприми одлике небезбедног или органолептички неприхватљивог производа.

Нега сира спроводи се током процеса зрења и складиштења обично сваких пар дана, а представља поступак одливања сурутке, уклањање нечистоћа, прања посуде у којој се налази сир са унутрашње и спољашње стране и поновног наливања сира сурутком. Поједини произвођачи који немају довољно сурутке, сир наливају водом. Појава белих наслага по површини сурутке, високе температуре током летњих месеци и све промене које нису карактеристичне за процес зрења и складиштења су показатељи који произвођачима указују да треба да интензивирају процес неге сира у циљу одржавања оптималних услова за процес зрења и складиштења сира.

 

Илустрација: Нега сира спроводи се током процеса зрења и складиштења на сваких неколико дана

Нега сира је изузетно важна превентивна мера у процесу производње свих сирева са зрењем, и има за циљ управљање здравственом безбедности производа и квалитатом производа. Недостатак правилне неге сира има за последицу нарушавање сензорних карактеристика производа које се огледа пре свега у појави горчине. Интензитет неге сира произвођачи искуствено одређују, а о мерама неге које спроводе треба да воде записе који имају за циљ стандардизацију поступка и квалитета финалног производа.

Извор: https://malafarma.rs/nega-sira-posebna-vestina/

Srodni tekstovi

Оставите коментар