Грчки Узо из чачанске Прислонице

Аутор: draganadpetrovic
333 посета

Да се у чачанском крају, чувеном по воћарству и најбољој ракији, може производити и традиционално грчко пиће доказује пример воћара из села Прислонице. Уз квалитетне домаће ракије од шљиве, кајсије, дуње и крушке, Миле Тица однедавно производи и Узо.

Воће узгаја на 5 ха, а све што убере препече у казанима. Уз традиционалне воћне ракије желео је да направи и популарно грчко алкохолно пиће, па се однедавно захваљујући једном познанству упустио и у ту авантуру. Тако је по рецепту који је стигао из Македоније и уз неопходне састојке, усред Шумадије, започео производњу Уза.

– Највећа тајна била је мед, како додати мед. На поклопац од лампека се намаже, он човек ми је написао један килограм бар. Међутим, ја имам моје пчеле, имам овај мој пчелињак, па имам меда, па нисам жалио. Ја сам ставио једно 5-6 килограма меда и то је баш испало феноменално – каже Миле Тица, воћар из Прислонице код Чачка за РТС.

Илустрација: Узо може да се прави и у Србији

Узо се у Прислоници не производи у великим количинама, јер Миле прави шест врста ракија, највише од шљиве, али и од крушке, кајсије и дуње. Уз воћњаке има и винограде, па је ове године и вино оцедио.

– И то је исто изазов. Јер све човек сматра – не знам ја то. Али када се удуби и кад се упусти и кад сваком, сваком послу приђе са здравим мозгом и размишља о сваком сегменту, онда то нормално роди и успех – додаје Миле Тица.

Од како је из новинарства отишао у воћарство за Мила Тицу више ништа није необично. Подложене казане и награде са сајмова ракија више не броји. Овај воћар каже да су за успех у том послу на првом месту квалитет и препознатљива арома. Ипак истиче, пођеднако је важна љубав и посвећеност.

– Награде су једна сатисфакција да човек иде даље, а највише је ту да види где се налази негде на ракијској листи земље Србије. Игром случаја моје ракије су ових година увек биле у топ 10. То ми даје једну, што кажу, сатисфакцију да идем даље, да идем напред, да производим – истиче Миле Тица.

Овај врсни воћар из села под Вујном поносан је што је уз традиционално препознатљиве укусе домаћих ракија произвео и чувено грчко пиће, којим радо послужи госте и пријатеље.

Извор: https://www.ekapija.com/news/3945425/uz-tradicionalne-vocne-rakije-u-cacanskom-kraju-odnedavno-se-proizvodi-i-grcki

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар