Биљна маст а укус као код животињске

Аутор: draganadpetrovic
437 посета

Амерички научници у Калифорнији успели су да направе биљну маст која по изгледу, укусу и текстури у потпуности одговара масти животињског порекла. Они су идентификовали биљне протеине који се могу комбиновати са здравим уљима како би се створиле структуриране масти које могу у потпуности да замене засићене масти животињског порекла, али и уља као што је палмино и кокосово чија производња није добра за животну околину.
Према речима др Јасмин Хјум која је била на челу овог научног пројекта бињна маст је чврста на собној температури, изгледа и понаша се као животињска маст и садржи 90% мање засићених масти што је неупоредиво здравије у односу на масти животињског порекла, али и уља попут палминог или кокосовог.
– Резултати истраживања показују да наша биљна маст има мањи губитак приликом кувања или пржења, а као резултат тога је сочнија и укуснија храна која се припрема са овом масти. Биљна маст постаје смеђа кад се загреје што је уобичајена карактеристика биљних масноћа на вишим температурама – објаснила је она.
Објашњавајући начин добијања ове масти др Хјум је рекла да у процесу производње не користе ферментацију.
– Ми користимо мешавину комерцијално доступних изолата биљних протеина и уља произведених сопственим процесом који се може користити за стварање структуриране масти засноване на протеинима из низа незасићених течних уља укључујући сунцокретово, канолу и соју. У зависности од коришћеног уља, можемо да прилагодимо својства и крајњу примену – додала је она.

Илустрација: Истраживачи тврде да храна припремљена са биљном машћу укуснија и сочнија

На тржишту до краја године
Пошто користе комерцијално доступне састојке и конвенционалне технологије за прераду хране на јединствен начин нису им потребна посебна регулаторна одобрења, па очекују да ће се ова биљна маст наћи на тржишту до краја године.
– Наша биљна маст је глатка по текстури и пружа сочан, мастан осећај у устима исто као и масти животињског порекла само што је неупоредиво здравија – нагласила је др Хјум.
Истраживања се настављају и сад научници покушавају да пронађу додатне начине за употребу ове масти осим у кухињи.
– Тренутно истражујемо потенцијал наше биљне масти као замену компоненти масти у млечним производима на бази биљног порекла као што су меки сиреви, креме за павлаку или путер, као и његову примену у пекарским производима попут колача, прелива, глазура… У личној нези, истражујемо његов потенцијал да замени уља на бази палми, кокоса или уља која се често користе у лосионима за тело, балзаму за усне или, као и да замени иритирајуће састојке који се налазе у кремама за сунчање, разним лосионима и маскама за лице – рекла је др Хјум.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар