Баш волимо ракију: Годишње се отвори 100 нових дестилерија

Аутор: draganadpetrovic
352 посета

Према подацима Привредне коморе Србије (ПКС) у нашој земљи се годишње произведе око 50 милиона литара ракије, од чега се 20 милиона литара произведе за личне потребе. У Србији је регистровано око 730 произвођача жестоких алкохолних пића, а и извоз ракије на инострана тржишта годишње расте по стопи већој од 20%о

Ракија се највише извози у Хрватску, БиХ, Црну Гору, Немачку и САД, али се листа тих дестинација шири, па је домаћа ракија почела да се пакује и за пут до Азербејџана, Литваније и Летоније, подсећају у Инфостуду.

Илустрација: Највећи број су мали произвођачи, али чињеница је да број расте, као и производња ракије у Србији 

Александар Богуновић, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС, казао је за тај сајт да постоји последњих година веће интересовање за отварање дестилерија, али да се углавном ради о људима који желе да ово раде као додатни посао, односно као хоби којим би да се баве на законом прописан начин.

– Усвајањем Закона о јаким алкохолним пићима знатно је поједностављена процедура регистрације произвођача, па се због те чињенице велики број оних који су претходно пекли ракију одлучио да региструје и послује на легалан начин. Годишње се оснује око 100 нових дестилерија, али се одређен број и брише из регистра. Највећи број су мали произвођачи, али чињеница је да број расте, као и производња ракије у Србији – каже Богуновић.

Извор: https://www.ekapija.com/news/4499555/godisnje-se-osnuje-oko-100-novih-destilerija

Srodni tekstovi

1 коментар

مصنع العراق 21. децембар 2023. - 16:37

Elitepipe Plastic Factory’s HDPE pipes offer excellent resistance to chemicals, abrasion, and environmental stress, making them ideal for a wide range of applications. Elitepipe Plastic Factory

Одговори

Оставите коментар