Radio u elitnim hotelima u Parizu i Londonu, a sad pravi kozji sir

Аутор: dzonioff
1,1K посета

Nakon što je nekoliko godina proveo u inostranstvu radeći u ugostiteljstvu, Janoš Demeter je rešio da se vrati u rodni Bečej, osnuje porodicu i okrene se poljoprivredi. Pre dve godine je osnovao poljoprivredno gazdinstvo „Demeter“ i počeo da uzgaja francuske alpske koze, a ubrzo zatim i da proizvodi sireve od kozjeg mleka.
Ideja se, kaže Janoš Demeter, rodila dok je radio u elitnim restoranima i hotelima u Parizu i Londonu, gde je imao priliku da okusi različite vrste sireva.Isprva je isprobavao različite recepte, da bi danas svojim kupcima mogao da ponudi najkvalitetnije kozje sireve, napravljene isključivo od mleka ove životinje.

„Prvo sam krenuo sa mladim sirom, koji je najjednostavniji za proizvodnju. Kasnije sam nabavio recept za polutvrdi i dimljeni sir. Ko god ih je probao hvalio ih je, svima se svidelo. Dimljeni sir je naš zaštitni znak, najviše njega prodajemo. Sad smo počeli da proizvodimo i malo zreliji mladi sir u maslinovom ulju sa začinima. Svi proizvodi su isključivo od kozijeg mleka. Ništa ne dodajemo, nikakve aditive, osim sirila koje je neophodno i po potrebi soli“, saopštio je Janoš Demeter, poljoprivredno gazdinstvo „Demeter“ Bečej.

Janoš danas vodi brigu o 20 muznih grla i dvadesetak jarića. Njegovo stado koza dnevno u proseku daje oko 55 litara mleka, a sledeće godine planira da udvostruči proizvodnju i uvrsti nove proizvode.“Sledeće godine hoćemo da uvrstimo jogurt, kiselo mleko, kefir i još neke vrste sireva“, dodao je Janoš.

To za sobom povlači i dodatne investicije, koje će, nada se, u narednom periodu uspeti da realizuje uz pomoć podsticaja države.

„U narednih pet godina planiramo da imamo oko 100 muznih grla, da proizvodnju preselimo na salaš u okolini Bečeja. Takođe, u planu nam je i mini mlekara, jer trenutno sve proizvodimo u kućnim uslovima. Ako iduće godine budemo duplirali brojno stanje trebaće nam takva prostorija, mini mlekara“, rekao je Janoš.

Privilegiju da probaju i uživaju u sirevima poljoprivrednog gazdinstva „Demeter“, za sada imaju samo Bečejci, budući da naš domaćin svoje proizvode izlaže i prodaje na lokalnoj gradskoj pijaci. Ipak, sigurno će cenjeni i zdravi delikatesi poput ovih, ubrzo pronaći put do većeg tržišta.

Izvor:http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/backa/ideju-o-kozjim-sirevima-iz-pariza-i-londona-ostvario-u-beceju_1147654.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар