Tokom januara pčelar ima obavezu da makar jednom nedeljno obilazi pčelinjak. U zimskim mesecima je važno da pčelinjak bude zaštićen od vetra i okrenut prema sunčanoj strani. Sneg se skida sa leta košnica dok se sa krova ne skida, jer je odličan izolator. Ukoliko je više snega na košnici pčele potroše manje hrane. Mrtve pčele koje se nađu na letu takođe treba redovno uklanjati. Kada se podiže krov košnice proverava se utopljavajući materijal i ako je mokar zamenjuje se suvim i čistim. Zbog ventilacije on ne sme da „zadihtuje”.
Kada sneg počne da se otapa uklanja se pažljivo sa poletaljki da ne bi preko noći zaledio i zatvorio leto, što bi moglo izazvati uginuće društva. Za vreme zime miševi i poljske voluharice pričinjavaju najveću štetu pčelinjaku, jer košnice svojom toplotom i materijalom za ishranu pružaju ovim glodarima veoma povoljnu
sredinu za zimovanje. Najčešće ulaze u košnicu kroz leto ili otvore kojesami prave na osetljivim mestima.
Kad prodru u košnicu jedu saće, med, cvetni prah i same pčele. Pčele su tokom zime slabo pokretljive i ne pružaju nikakav otpor, pa ovi glodari izgrizu i iskidaju saće. U ovom periodu je neophodno da leto bude otvoreno onoliko koliko omogućava priliv svežeg vazduha u sve ulice gde su pčele formirale klube. Vodena para koja nastaje u zimskom klubetu odvodi se kroz otvor na poklopnoj dasci, koji se proverava da nije eventualno začepljen.
Tako se izbegava kondenzovanje pare u vodene kapljice koje mogu biti uzrok plesnivosti saća, ramova, zidova košnice i uginuća pčelinjih društava. Pčele se ni u kom slučaju ne smiju uznemiravati. Uznemirenost izaziva tzv. rasturanje klubeta, pri čemu se pčele, usled hladnoće ukoče i uginu. Kada pčele nemaju dovoljno kvalitetne hrane u medu, na satonošu se dodaje šećerno – medna pogača. Pčelama će nekoliko dodatih pogača omogućiti bolje prezimljavanje i uspešnu
prolećnu obnovu. Povremeno topliji dani tokom ovog meseca su izuzetno značajni za prezimljavanje pčela.
Naime u medu ima dosta minerala i drugih sastojaka koji se kao nesvarljive materije nagomilavaju u debelom crevu pčela. Zbog niskih temperatura pčele
ne mogu da izleću napolje i izmet izbace van košnice, pa su uznemirene, troše hranu, a u težim slučajevima dolazi do proliva i izbacivanja u samu košnicu. I upravo je toliko važan „pročisni let“ pčela, kako bi sadržaj debelog creva izbacile van košnice.
Izvor: Agrobiznis magazin