Evo kojim tempom će se izvoziti med u Italiju

Аутор: dzonioff
1,3K посета

Srbija je pre neki dan prvi put izvezla 20.880 kilogarama meda na italijansko tržište, a u planu je izvoz još tri-četiri šlepera bagremovog meda, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

– Pre pre dva dana za Italiju je otišao jedan šleper sa buradima bagremovog meda. Za 15-tak dana ide još jedan, a potom još dva-tri šlepera, od kojih svaki ima po 20.880 kilograma meda – rekao je Živadinović.

On naglašava da je bagremov med, koji je izvezen u Italiju po ceni od 800 dinara po kilogramu, vrhunskog kvaliteta i sadrži 43 odsto polena bagrema, iako je zakonski minimum odsto. On je podsetio da je SPOS nedavno uveo Halal standard neophodan za izvoz meda u muslimanske zemlje, a u planu je izvoz na mnoga tržišta u svetu, među kojima je i Kina.

Živadinović je rekao da su u toku pregovori sa Kinom, koja uvozi kvalitetan med, uprkos tome što je veliki izvoznik meda.

-Kina ima pet miliona milijardera koji traže vrhunsku hranu svih tipova. Trenutno pregovaramo da vidimo da ove sezone, ako bude meda, izvezemo u Kinu – kaže Živadinović i dodao da bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda.

Prethodna sezona je, kaže, bila loša i prinos smanjen za 80 odsto u odnosu na prosek, a ono što se sada izvozi su zalihe meda iz 2019. godine.

– Preostale su male količine meda, uopravo ih izvozimo. Čim krene sezona očekujemo da će biti bolje. Najveće tržiste za nas je EU, a spremamo se i za arapsko tržiste – rekao je Živadinović.

On je naveo da je u toku velika akcija na suzbijanju falsifikovanog meda na trižištu Srbije.

-Pozvali smo pčelare i potorošače da prijave svaki sumnjivi med. Te informacije prenosimo veterinarskoj inspekčiji. Imamo već neke rezultate – rekao je  Živadinović i naglasio da je SPOS dobio prijave o neispravnosti meda za više od 500 maloprodajnih objekata.

– Uvek kada je loša godina falsifikatori to iskoriste i plasiraju falsifikate koji lako padaju na analizi – naglasio je Živadinović.

Izvor:https://www.alo.rs/vesti/drustvo/proizvodnja-meda-izvoz-italija-rusija-bagremov-med/377421/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар