Bolja kontrola mleka uz automatsku mužu krava

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Farma Latinović u Nakovu kod Kikinde više od pola godine mužu krava obavlja na najsavremeniji način, uz pomoć robota. Investiciju vrednu 150.000 EUR , 60% je subvencionisala država, dok je ostatak obezbeđen uz kreditnu podršku Imleka.

Kako ističu u Gradskoj upravi u Kikindi, gazdinstvo Latinović primer je dobre prakse, koji bi trebalo da prate svi koji nameravaju da se ozbiljnije bave stočarstvom.

Na farmi porodice Latinović u Nakovu odnedavno je izmuzište staro 15 godina zamenio savremeni robot. Iako je ljudski faktor i dalje prisutan, radna snaga postala je rasterećena, a automatizacija posla doprinosi i boljoj kontroli proizvedenog.

– Imamo veći broj grla. Oni su predvideli od 50 do 55 grla na muži. Mi u ovom momentu muzemo 76 preko robota. To je maksimalna iskorišćenost, jer on bukvalno 24 sata muze – kaže Olivera Latinović.

Krave imaju ogrlice i čitače, a ukoliko neko grlo ima veću litražu, može da se muze od tri do četiri puta na dan.

– Gazdinstvo Latinović jedno je od najsavremenijih gazdinstava na teritoriji grada Kikinde koje se bavi stočarstvom i ono jeste apliciralo po više osnova iz sredstava grada Kikinde i svakako može da posluži kao primer dobre prakse za sva gazdinstva koja žele da se bave stočarstvom na profesionalan način – kaže Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Gradske uprave u Kikindi.

U farmi Latinović za sada su zadovoljni trenutnim stanjem. Dugoročne planove ne prave.

– Imamo oko 240 grla i ne mislimo da povećavamo broj muznih grla. Mislim da je to za sada „plafon“, koji možemo da ispoštujemo, uz zemljište, obradu i hranjenje – zaključuje Latinovićeva.

Proizvodnja mleka, uprkos praćenju najsavremenijih tokova u poljoprivredu, i dalje predstavlja nesigurnu oblast za veća planiranja. U narednih pet godina gazdinstvo Latinović biće opterećeno otplatom kredita za pomenutog robota, a dalja ulaganja zavisiće od brojnih faktora.

Izvor:https://www.ekapija.com/news/3149897/automatizacija-muze-krava-doprinosi-boljoj-kontroli-proizvedenog-mleka-investicija-u-nakovu-vredna

Srodni tekstovi

Оставите коментар