Alarmantno: Potvrđen ptičiji grip u ovoj evropskoj zemlji

Аутор: dzonioff
1,2K посета

Holandsko Ministarstvo poljoprivrede naredilo je danas odstrel 200.000 pilića, pošto je na farmi u istočnom gradu Puiflijk otkriven visoko patogeni virus ptičjeg gripa.

Uništavanje živine, uključujući piliće na farmama u radijusu od jednog kilometra, drugo je po redu u toj zemlji ovog meseca, nakon što je bolest H5N8 prvobitno otkrivena kod divljih ptica, izveštava Rojters.

Holandskim proizvođačima živine naređeno je da drže perad zatvorenu kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Izvor:https://www.srbijadanas.com/vesti/svet/pticji-grip-stigao-u-evropu-sprecavanje-sirenja-zaraze-u-toku-2020-11-05


Ptičji grip je zarazna bolest ptica koju uzrokuju pojedini sojevi virusa influenzavirus A (neki drugi sojevi tog virusa uzrokuju epidemije čovečijeg gripa). Virus influence izuzetno je varijabilan i podložan stalnim genetičkim promenama (mutacijama i izmeni gena među sojevima) pa se pojavljuje u velikom broju podtipova i sojeva, od kojih samo manji broj dovodi do izražene bolesti kod ptica. Ukupan broj ptica koje su umrle od gripa ili su usmrćene zbog sprečavanja širenja zaraze procenjuje se na oko 120 miliona.

Virus ovog gripa obeležen sa H7N7 pojavio se prvi put 2003. na živinarskim farmama u Holandiji i njoj bližim delovima Nemačke. Kao i kod nekih drugih sojeva ptičjeg gripa, za patogeni soj H5N1 zabeleženi su izolovani slučajevi infekcije ljudi. Ljudi se mogu zaraziti preko direktnog i indirektnog kontakta sa sekretima i ekskretima ptica i živine, kontaminirana voda, hrana živinskog porekla, zagađena oprema i odeća i na kraju vazdušni put, koji je kod običnog humanog tipa gripa na prvom mestu. Osobe koje obolevaju od ovog tipa gripa, po pravilu rade sa živinom, u klanicama ili na seoskim farmama.

Virus ptičjeg gripa preživljava u ptičjem izmetu 3 meseca, u vodi 4 dana na 22 stepena, a preko 30 dana na 0 °C. Kao i virus gripa, osetljiv je na temperature više od 56 °C. Inficirane patke izlučuju virus ptičjeg gripa od 11 do 17 dana.

Izvor: Agrobiznis magzin 

Srodni tekstovi

Оставите коментар