Фарма коза и четворо деце успех породице Торда

Аутор: draganadpetrovic
989 посета

Око мале породичне фарме коза у селу Вишњевац окупљено је дванаест чланова породице Торда и свако има своја задужења.

-Супруга и ја имамо четворо деце, а живимо у заједници са мојим родитељима, братом и његовом породицом. Сви радимо, свако доприноси у складу са својим могућностима. Децу од малих ногу учимо да је рад једини начин да се поштено стекне за живот. Прихватили су то, воле да помажу. Старија деца обожавају трактор, редовно иду са нама на њиву. Најмлађи син има свега годину и по дана, али када се спремам за мужу обавезно тражи да га поведем у шталу – почиње причу домаћин Роберт Торда и додаје да су козарством почели да се баве сасвим случајно – Брат и ја смо били болешљива деца и један стари лекар је тада саветовао наше родитеље да купе једну козу и да нам дају да пијемо млеко. Ето, тако је све почело…

Илустрација: Козји сир је изузетно укусан и здрав
Данас, ово пољопривредно газдинство броји око музних 200 коза. Мужа дневно траје чак 7 сати и сваки пар руку је драгоцен.

– Ми немамо тај луксуз да одемо на годишњи одмор или да узмемо слободан дан, боловање… Нама је увек динамично, често немамо времена ни да размишљамо – каже Роберт уз осмех – Постоји један ритуал који волим, уз који се одмарам, а то је рад у башти. Тад сам сама, то је моје време које обожавам – надовезује се домаћица Клаудиа која послове око прераде козјег млека равноправно дели са супругом.
Са производњом козјег сира и других млечних прерађевина чланови ове породице почели су пре неколико година и, како веле, нису се покајали.

– Носили смо млеко у млекару и продавали га по цени крављег, а када је дошло до тога да за литар добијемо 22 динара схватили смо да морамо нешто да урадимо, јер смо били у дебелом минусу. Имали смо две опције – да све распродамо или да уложимо у радионицу и започнемо прераду. Одлучили смо се за ово друго и нисмо погрешили – објашњава Роберт – Правимо неколико врста сирева попут фете, траписта, сиреве са различитим зачинима, млади сир, а нудимо и сурутку, јогурт и кисело млеко. Сиримо искључиво са млечним бурагом који набављамо из Будимпеште, не користимо ни сирће ни сирило. Пошто млеко прерађујемо у року од 24х онда производи немају онај интензиван мирис и то се купцима веома допада.

Илустрација: Кад су схватили да се не исплати предаја млека Роберт и Клаудиа су прешли на производњу козјег сира

Како се све већи број људи окреће ка здравој храни, све је више оних који препознају благодети козјег млека и млечних прерађевина.

– Здрава храна је све траженија, па тако и наши производи које пођеднако купују и млади и старији грађани, као и породице са малом децом. Козје млеко помаже код прехладе, астме, бронхитиса, чисти јетру и плућа. Муштерије које су пиле млеко након прележане короне кажу да им је веома помогло – закључује Клаудиа.

Извор: https://www.subotica.com/vesti/mala-farma-koza-ponos-porodice-torda-iz-visnjevca-sve-vise-ljudi-kupuje-kozje-mleko-sir-i-surutku-id46986.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар