Телетина- здраво месо и за најизбирљивије гурмане

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Месо је основни извор протеина животињског порекла поред млека и јаја. Иако је црвено месо последњих година на лошем гласу јер се сматра да изазива бројне болести треба нагласити да није свако црвено месо исто. Телетина спада у најквалитетније месо богато нутријентима посебно витаминима из групе Б. У суштини то је исто месо као и говедина само је добијено у различитим фазама развоја животиње.

Илустрација: Телетина спада у најквалитетније месо/ Фото: Pixabay

Богатство комплекса Б витамина
Телетина је најмлађа говедина од телади старости до годину дана. Кулинарски мајстори али и гурмани сматрају да је најукусније месо од телета старости од четири до осам недеља које се хранило само мајчиним млеком. У европској кулинарској традицији, посебно у италијанској и француској, телетина се вековима сматрала за цењено и врло скупо месо које су себи могли да приуште само најбогатији, па су се јела од овог меса служила само на дворовима.
Према истраживању британских стручњака не би требало у потпуности избацити црвено месо из јеловника, али треба ограничити његову конзумацију. Препорука је да се, у зависности од година човека и посла којим се бави, конзумира од 120 до 150 грама црвеног меса два до три пута недељно. На овај начин организам ће добити довољне количине гвожђа, цинка и неопходне минерале.
Када су у питању нутритивна вредност 100 грама телетине садржи 53 посто дневних потреба за цинком, 40 процената за витамином Б12, 16 посто гвожђа и 12 процената витамина Б2, као и висок садржај Б3, Б4, Б5, Б6, Б9. Сви витамини из Б групе, а посебно Б 4 неопходни организму за нормално функционисање нервног система, али и побољшавају памћење и менталне способности. Телетина је богата протеинима и минералима као што је никал, кобалт, флуор, бакар, јод, фосфор, калијум, калцијум, натријум, магнезијум… Због богатства витамина Б телетина се препоручује женама које имају проблеме у ПМС ради ублажавања тегоба, али и помаже да се обновите залихе гвожђа које тело губи током месечног менструалног циклуса. Када су у питању мушкарци конзумирање телетине утиче на очување репродуктивног здравља. Ова врста меса снабдева тело гвожђем чији недостатак може да доведе до појаве вртоглавице и анемије. У умереним количинама препоручује се дијабетичарима.
Телетина има мањи садржај масти а у поређењу са говедином месо је нежно и не садржи груба влакна везивног ткива. Лако се вари па је препоручује особама које имају проблема са желуцем и варењем. За разлику од свињетине, телетина не изазива проблеме са холестеролом, већ благотворно делује на кардио-васкуларни систем.

Илустрација: Телетина се лако вари па се препоручује онима који имају проблеме са желуцем/Фото: Pixabay

Како препознати свежу телетину?
Телетина се не препоручује особама са болестима зглобова као што је гихт, јер конзумирање овог меса може да доведе до акумулације мокраћне киселине због чега се стање пацијента погоршава. Истраживања у Америци су показала да телетина може да изазове и алергијске реакције услед преосетљивости на кравље протеине и најчешће се јавља код деце предшколског узраста. Ваља напоменути да је изузетно важно и на који начин се припрема, јер свако месо које се пржи или похује, па и телетина има више штете него користи. Зато је најбоље да се динста, пече на роштиљу или припремити супу од телећег меса.

Илустрација: Има препознатљив укус/ Фото: Pixabay


Телетина спада у најквалитетније црвено месо. Има светло ружичасту боју и препознатљив благо киселкаст мирис. За разлику од говедине свежа телетина мирише на свеже млеко, масни слојеви су увек бели, месо је чврсто, а уколико има мрље по себи то указује на неправилно складиштење, транспорт или болести животиња па је и укус таквог меса потпуно другачији. Свежа телетина има еластичну грађу односно кад се притисне прстом врло брзо се враћа у првобитни облик. И још један трик – што је комад меса лакши то је животиња била млађа. Занимљиво је да се не препоручује замрзавање телетине, јер она током процеса смрзавања губи своја својства. Укус и арома постају мање интензивни, а затим се потпуно губе зато је најбоље купити свеже месо и одмах га припремити.
Најбољи комади меса су са врло малим процентом масти а јела припремљена од телетине изузетно су укусна. Иако се уз црвена меса углавном препоручује и конзумирање јачих, црвених вина уз телетину, како саветују сомелијери, најбоље је пити одлежано бело вино. Сам избор белог вина зависи од прилога уз телетину и зачина, како би се нагласила комбинација укуса.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар