Сточари траже изједначавање подршке са пољопривредницима у региону

Аутор: Gdjakovic
267 посета

Дана 12.01.2024. године одржан је састанак представника Удружења са добављачима инпута мљекарске производње (хранива, сјемана и опрема), а у вези све већих проблема са измиривањем обавеза које произвођачи млијека имају према добављачима. Поред наведених, састанку су присуствовали и прерађевачи млијека, тј. откупљивачи наших сировина.
На састанку је закључено да је ситуација итекако сложена. Подстицаји за сектор мљекарства у Републици Српској су заиста много мањи у односу на регион, што се због заиста лоше године (дуго кишно доба, дупла сјетва итд), раста цијена инпута мјекарске производње у задњих неколико година одразило и на ликвидност мљекара у Српској.
Треба нагласити да су поједини откупљивачи млијека у Српској у истом периоду уз велике губитке и смањену конкурентост на тржишту успјели обезбиједити вишу цијену откупну млијека, али ипак и њихови капацитети полако се троше. Нашим откупљивачима долазе понуде млијека из ЕУ, са превозом по нижој цијени него код нас. У оваквим условима за очекивати је да производња млијека у Српској буде још мање конкурентна те да се откупљивачи сировог млијека преоријентишу на друге изворе снабдијевања.


Произвођачи и дистрибутори хране такође упозоравају да је могуће обустављање испоруке хранива, јер и они имају проблем у набавци компоненти. Такође кажу да сами не могу више да се носе са толиким дуговима, јер и они запошљавају велики број људи, којима је такође потребно редовно исплатити и плату и обавезе према држави. Испред Удружења смо замолили за стрпљење.
Код једног броја произвођача је већ слабија исхрана крава због недостатка средства.
С тим у вези закључак је да ова подршка мора бити већа. Да се усагласи са подстицајима у региону и да се хитно исплати једнократна помоћ мљекарима у вриједности једне премије кроз нови Правилник.

Srodni tekstovi

Оставите коментар