Стижу краве у Републику Српску да би се повећала производња млека

Аутор: draganadpetrovic
331 посета

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске (РС) Борис Пашалић изјавио је да ће програмом поделе јуница фармерима који спроводи Министарство бити решен проблем пада производње млека у Српској.

Он је најавио да би наредне године у РС требало очекивати повећање производње за пет милиона литара млека, преносе бањалучке Независне новине.

Он је рекао да је до сада у РС стигло око 900 грла и да се програм повећања броја музних крава у РС спроводи у сарадњи са три млекаре. Пашалић је казао да су у Херцеговину стигла прва грла, а реч је о 200 гравидних крава сименталске расе, набављених у Чешкој и Аустрији.

Илустрација: До сада у РС стигло око 900 грла

Независне преносе да је укупна инвестиција вредна око 1,3 милиона конвертибилних марака (664.680 евра), од чега је ресорно министарство обезбедило око 700.000 КМ (357.904 евра), а остатак сами произвођачи и локалне заједнице. „Очекујемо нових 1.000 јуница наредне године, које ће након телења обезбедити нових пет милиона литара млека“, нагласио је Пашалић, преносе Независне.

Извор: https://www.euronews.rs/evropa/region/63380/republika-srpska-nabavlja-krave-da-bi-povecala-proizvodnju-mleka/vest

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар