Стигле паре за сточаре, држава дала 20 милиона евра

Аутор: Gdjakovic
389 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић најавила је данас да ће до краја следеће седмице пољопривредницима који се баве сточарском производњом бити уручено 525 уговора за реализацију пројеката укупне вредности 20 милиона евра.

Пољопривредници ће средства добити по основу Другог јавног позива у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије   које Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Влада Србије реализују у сарадњи са Светском банком.

Танасковић је објаснила да је  Министарство  пољопривреде обезбедило бесповратна средства за наше пољопривреднике у висини од 50% укупног износа инвестиција, односно 10 милиона евра.

Преосталих 50% средстава, корисници имају прилике да финансирају тако што могу да потпишу уговор о кредиту са једном од 11 пословних банака са којима Министарство има сарадњу у висини од 40% инвестиције, а остатак од 10% обезбеђују као своје учешће у финансирању инвестиције, прецизирала је Танасковић која је данас у Ужицу уручила уговоре пољопривредницима Златиборског округа.

Танасковић је казала да се на овај начин финансирају пројекти јачања конкурентности примарне пољопривредне производње у области сточарства за производњу млека, производњу меса, пчеларства и аквакултуре.

Министарка Танасковић је објаснила да су пољопривредници имали прилику да финансирају набавку трактора, нових машина и опреме, потом дигитализацију или аутоматизацију и трошкове набавке софтвера, изградњу објеката као и коришћење обновљивих извора енергије и унапређење енергетске ефикасности.

„У погледу набавке пољопривредне механизације, спровођењем инвестиција другог позива, набавиће се 460 трактора. Пројекат ће подржати изградњу 17 нових грађевинских објеката, како за узгој стоке и прераду меса, тако и за производњу и држање меда”, казала је Танасковић и истакла да је кроз исти позив подржано до 30 пројеката из области пчеларства.

Танасковић је, обративши се присутним пољопривредницима у Ужицу, рекла да данашњим потписивањем уговора они започињу активности на обезбеђивању финансирања и набавци опреме или радова у складу са одобреним пројектима и поручила да је тим за имплементацију пројекта доступан за сва њихова питања, захтеве или појашњења.

Министарка је изразила задовољство што су пољопривредници Златиборског округа показали велико интересовање за овај конкурс, па је трећина од укупног броја решења отишла управо у ово подручје.

Министарка Танасковић ће након Ужица, уговоре уручити и пољопривредницима Моравичког округа у Ивањици.

Претходно је посетила и пољопривредно газдинство  Мирјане Миловановић из Пожеге које је корисник добијених средстава у оквиру Првог јавног позива.

Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Владе Србије и Светске банке која је увeла нов модел финансирања како би се оснажили микро, мали и средњи пољопривредни произвођачи и предузећа, а унапредила пољопривредна производња и конкурентност.

Srodni tekstovi

Оставите коментар