Хрватска и даље у великим проблемима са афричком свињском кугом

Аутор: Gdjakovic
321 посета

БРИСЕЛ – У Хрватској тренутно није могуће ублажавање мера у вези са афричком свињском кугом јер нема назнака да је ситуација под контролом, пише у суботу Јутарњи лист.
Ово је став Европске комисије и њихов одговор на питање Јутарњег листа да ли је тачно да је Комисија позитивно оценила све досадашње поступање Министарства пољопривреде, како то често истичу кључни људи тог министарства, преноси дневник.

„Комисија је обавијестила Хрватску да нема назнака да је ситуација под контролом. Ново ширење афричке свињске куге знак је погоршања, а не побољшања ситуације. Опуштање не би било добро за Хрватску, али би могло имати негативан учинак. последице, како за Хрватску тако и за остатак Уније. Због тога тренутно није могуће ублажити мере. Међутим, Комисија је спремна да помогне и затражила је од Хрватске да пошаље предлог за ову ревизију и додатне информације о епидемиолошкој ситуацији у односу на АСК и резултатима надзора који су до сада проведени у погођеним жупанијама“, одговорили су из представништва Европске комисије у Хрватској.

Осим тога, њихови одговори показују и да ће план Министарства пољопривреде да након 20. новембра отвори промет свежом свињском месом у Вуковарско-сријемској, Осјечко-барањској и Бродско-посавској жупанији, које су обољеле од ове болести код домаћих свиња, сасвим сигурно није у потпуности спроведен.остварено.

Илустрација: Хоће ли бити промета?

Наиме, ова опција је остала отворена за Вуковарску и Бродску жупанију, али је за Осијек дефинитивно одбијена. „Примјена зона ограничења у Хрватској продужена је до 26. новембра 2023. за Вуковарско-сријемску и Бродско-посавску жупанију. Зоне ограничења за Осјечко-барањску жупанију примјењују се до 12. јануара 2024. године.

Након тих датума, Комисија ће оцијенити епидемиолошку ситуацију у односу на АСК у Хрватској, након оцјене информација и објашњења надлежних органа у Хрватској у вези са стањем болести и подузетим мјерама“, одговор је Комисије на питање шта ће се догодити ако Хрватска до 20. новембра 2023. не реши проблем свиња из категорија 0, 1 и 2, које су и даље у зонама заштите и праћења, пише новинар Јутарњег листа Никола Патковић.

Извор:

https://www.seebiz.eu/trzista/ek-africke-svinjske-kuge-ne-popusta-zaboravite-ublazavanje-mjera/297138

Srodni tekstovi

Оставите коментар