Стручњаци нашли решење за афричку кугу свиња – тест био успешан

Аутор: Gdjakovic
537 посета

Tестирање вакцине против афричке куге свиња (АКС), коју је развијала вијетнамска група „Дабакo” прошла је успешно.

Испитивања су спроведена на 200 грла, а стопа ефикасности била је од 80 до 100 одсто, известио је „Пиг прогрес”, а преноси „Агроклуб”.

Тестирање је обављено на две фарме где је вакцинисању подвргнуто по 100 свиња старости од четири и осам седмица, по 50 грла за сваку старосну групу.

Како је објашњено, тренутно је та вакцина у фази регистрационог тестирања у складу са важећим прописима, а потребно је да буде тестирана на свињама различитог узраста.

Први резултати прелиминарне процене показују да су фарме свиња које су је користиле безбедне, а свиње здраве, добијају на тежини и правилно се развијају, изјавио је Та Хоанг Лонг, директор Националног центра за контролу ветеринарских лекова и додао да су животиње развиле антитела против вируса АКС 28 дана након вакцинисања. Тренутно је у току процена, а очекује се да ће рад инспекције на терену бити завршен до почетка новембра.

Како се наводи, реч је о трећој вакцини ове намене која долази из Вијетнама. Прва верзија пуштена је у производњу у јуну ове године, али се показала неефикасном и многе су свиње угинуле након њене употребе. Као резултат тога, производња је обустављена. Али за друга два цепива тврди се да су успешна у заштити против ове болести животиња која хара светом, десеткује сточне фондове држава и доноси оргомне економске губитке док цене свињског меса непрестано расту и достижу рекордне вредности.

Вијетнам планира да извезе два милиона доза ове вакицне у Филипине, а „Дабако група” очекује масовну производња и комерцијализовање у четвртом кварталу 2023. Портал подсећа да је Америчко Министарсво пољопривреде УСДА прошле године саопштило да су близу стављања у промет вакцине за ово опасно обољење свиња. Прошлог месеца објављена је вест да истраживачи из Европске уније планирају да тестирају вакцину против АКС на дивљим свињама.

Ивана Албуновић

У Чачку укинута епидемија

На територији града Чачка, први случајеви афричке куге свиња забележени су 4. маја ове године у селу Мрчајевци, након чега се болест раширила и на остале делове града.

Међутим, активним теренским радом чачанске „Зоохигијене“, уз сарадњу са Ветеринарским специјалистичким институтом из Краљева и локалним ветеринарским станицама, након непуних шест месеци дошао је крај епидемије.

„У складу са важећим законима и прописима Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за ветерину је 23. октобра 2023. године донела решења о укидају решења о проглашењу заражених и угрожених подручја од заразне болести афричке куге свиња код домаћих свиња на подручју Моравичког управног округа, односно територији града Чачка“, саопштено је из чачанске „Зоохигијене“. ( Извор Дневник)

https://www.politika.rs/scc/clanak/579853/Da-li-smo-na-pragu-otkrica-vakcine-protiv-africke-kuge-svinja

Srodni tekstovi

1 коментар

Месо појефтинило да би се продало | Удружење новинара за пољопривреду 5. новембар 2023. - 12:33

[…] јесени, а сада је слабија потражња вероватно због афричке свињске куге, па се кланичари пре одлучују да свињетину купе из […]

Одговори

Оставите коментар