Забрана сточних пијаца у Републици Српској због свињске куге

Аутор: draganadpetrovic
457 посета

ШАМАЦ – Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске до данас је запримило пријаве о потврђеном присуству болести афричке куге свиња на 23 имања на територији Града Бијељина, а потврђено је и једно жариште на подручју општине Шамац, гдје је у питању једно индивидуално газдинство, екстензивног узгоја.Општина Шамац, као и све општине и градови у Републици добили су информације о првом утврђеном случају са свим инструкцијама о даљем поступању.

Како је саопштено из Министарства пољопривреде Републике Српске, задатак локалне самоуправе је да формира локални кризни центар за контролу афричке куге свиња, који је дужан да обезбиједи спровођење свих наложеним мјера, између осталог и локацију за нешкодљиво уклањање угинулих и еутаназираних животиња са зараженог имања у сарадњи са ветеринарском организацијом и извршити еутаназију свиња и спровести мјере асанације зараженог имања.

Кризни центар треба и да забрани кретање животиња у зараженом и угроженом кругу, као и појачану контрола спровођења и надзора над свим наложеним мјерама.

Илустрација: Формира локални кризни центар за контролу афричке куге свиња

Истовремено, у просторијама Министарства пољопривреде данас је одржан и састанак са представницима Удружења узгајивача свиња Републике Српске на коме су донесени закључци да се забрани организовање сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора, као и рада сточних пијаца на простору цијеле Републике Српске, у трајању до 30 дана, уз редовно праћење епизоотиолошке ситуације.

Такође, упутиће се додатна наредба локалним кризним центрима у свим општинама и градовима о појачаној контроли промета свиња на подручју Републике Српске који у овом тренутку имају статус слободних од афричке куге свиња.

Мишо Маљичић, предсједник Удружења свињара навео је да се афричка куга свиња из Бијељине проширила на још два града, односно нови случајеви су потврђени у Шамцу и Брчком.

„Најбитније је било вријеме реакције, као и то колико се чекало. Ми смо имали састанак са ресорним министром на којем је утврђено да великим дијелом постоје грешке ветеринарских служби, односно да се дуго чекало на реакцију“, рекао је Маљичић и додао да је то један од узрочника брзог ширења.

Илустрација: Ситуације је све озбиљнија и захтева појачану контролу у спровођењу мера

Како додаје, на састанку је договорено да ће министарство надокнадити штету свим домаћинствима које је задесила ова куга.

„Апелујемо на све фармере, али и оне који производе за своја домаћинства да што прије пријављују штету, јер је то боље за све“, рекао је Маљичић.

Према његовим ријечима, надлежни ће уклонити све угинуле животиње, те додаје да фармери то не раде сами на своју руку јер могу бити кажњени, преносе Независне.

Извор: https://www.glassrpske.com/cir/drustvo/vijesti/siri-se-africka-kuga-svinja-u-bih-bice-zabranjene-stocne-pijace-u-srpskoj/475590

Srodni tekstovi

Оставите коментар