Да ли ће ове године бити свињокоља и под којим условима?

Аутор: Gdjakovic
546 посета

Узорак слезене ОБАВЕЗАН, али се не плаћа: Које процедуре треба испоштовати током свињокоља
Домаћини који се припремају за традиционални свињокољ, ове године морају бити посебно опрезни због афричке куге која влада у Српској и целом региону.
Заразна болест афричка куга свиња већ три месеца је присутна у Српској, регистрована је у чак 12 општина, а до сада је еутаназирано 48.000 ових животиња, пише Српскианфо.

„Људи падају у несвест и огорчени су“ У Семберији и Мајевици убијено 30.000 свиња због афричке куге „Обавезно узети узорак слезине“ Ближи се свињокољ, а ове године морате ИСПУНИТИ ОДРЕЂЕНЕ УСЛОВЕ ако желите да обезбедите храну за зимске дане

 

С обзиром да се приближава време свињокоља, Министарство пољопривреде и шумарства РС децидно је прописало мере које грађани требају испоштовати приликом клања свиња за сопствене потребе. Животиње са заражене фарме се не смеју клати.

Директор Ветеринарског института „Др Васо Бутозан“ Драган Кнежевић за наш лист је појаснио које кораке грађани морају предузети пре и током клања на свом имању, како би били сигурни да једу здраво свињско месо.

Као и до сада, сви домаћини требају прегледати узорак меса на трихинелозу. Новина је да у подручјима зараженим и угроженим афричком кугом свиња, власници на анализу требају доставити и узорак слезене сваке заклане животиње.

– Преглед слезене на афричку кугу је бесплатан за власнике, односно то финансирање преузима Влада РС и Министарство пољопривреде. Власници узорак достављају у ветеринарску станицу у којој врше и преглед на трихинелозу. Јако је важно поновити да је месо потребно прегледати и на трихинелозу јер се људи збуне, мисле ако је потребан један налаз, да више не треба други. Трихинелоза и афричка куга су различите болести и немају везе једна са другом – појашњава Кнежевић.

Хоће ли Европа остати без крава?

До доласка ових налаза, месо се не сме јести. Уколико се узорак слезене покаже позитивним на афричку кугу, надлежне службе одмах ће реаговати.

– Ми смо у обавези реаговати на све позитивне налазе. Одмах се обавештава ветеринарска инспекција и надлежна ветеринарска организација која води програм мера заштите животиња за то подручје, и они спроводе све процедуре у случају позитивног газдинства. Од овог налаза имамо дуплу корист. Негативним налазом потврђујемо да нема болести на том имању, што је јако битно јер никад не знамо где ће се зараза појавити. На основу тог „случајног“ узорка за нас, успећемо насумично доћи до евентуално позитивног газдинства и што пре реаговати, јер принцип борбе против афричке куге свиња и јесте да се што пре открије реактор и неутралише. Али, корист је вишеструка јер смо на тај начин осигурали да људи у замрзивачима чувају месо без присуства вируса и спречили његово ширење у средњорочном периоду – говори Кнежевић.

Он напомиње да вирус афричке куге може преживети у замрзнутом месу и до три године, а то значи да би сваки пут кад се заражена храна одмрзне и припрема, долазило и до ширења тог вируса.

Сва домаћинства морају водити рачуна о хигијени. Између осталог, морају припремити издвојено место на имању за клање, које може добро да се опере, очисти и дезинфикује. Након свињокоља, неопходно је дезинфиковати и ножеве, осталу опрему, одећу и обућу. У решењу министарства наводи се и да је пре клања потребно ископати јаму за збрињавање изнутрица животиња.

Кнежевић подсећа да та одлука није новина, те да су грађани и раније требали спроводити ове мере заштите.

– Процедура о нешкодљивом уклањању изнутрица је на снази још из периода Југославије, јер оне увек могу бити потенцијална опасност, не само за афричку кугу, него и за друго. Разбацивање унутрашњих органа, који су нејестиви, је неприхватљиво и еколошки и здравствено. Реч је о биолошким ткивима у која се увек споља може уселити неки микрорганизам, а постоје и они организми који се ту већ налазе и који у одређеним условима могу прећи у патогене. Такође, дивље животиње их могу разносити – појашњава Кнежевић.

Кувају га, углавном, мушкарци, који га више и једу, а жене најчешће избегавају, знате ли о ком специјалитету је реч?

А, уколико неко жели да купи свињу за клање, обавезно мора имати уверење о здравственом стању те животиње, што је гаранција да ју је прегледао ветеринар.

– Ако је у питању заражено и угрожено подручје, превоз свиња не може проћи без инспектора. Он долази на лице места, прегледа да ли су животиње означене, да ли је биосигурност добра, да ли постоји дезинфикациона баријера, и ако процени да је све у реду, онда се анализира одређен број узорака на афричку кугу. Ако су налази негативни, пише се здравствено уверење за покретање животиња. Такође, купац мора бити тачно познат – појаснио је он.

Инспектор ће запечатити тај камион и свиње се не смеју истоварати до клаонице или фарме.

Из републичке ветеринарске инспекције упозорили су више пута да се приликом транспорта свиња обавезно мора имати уверење о здравственом стању животиња или да оне долазе из незараженог подручја. Казна за правно лице износи од 3.000 до 9.000 КМ (од 1.500 до 4.500 евра), за одговорно лице и за грађане од 500 до 1.500 КМ (од 250 до 750 евра), а за самосталног предузетника од 1.000 до 3.000 марака (од 500 до 1.500 евра).

Традиција вашара у Србији

Стабилнија ситуација

Надлежни истичу да се ситуација са афричком кугом свиња тренутно стабилизовала, а последњи подаци кажу да је још активно 1.115 жаришта.

– Неколико дана нисмо имали позитивне случајеве. Имамо пријављене сумње за које се ипак испоставило да су негативне, дакле вирус је ушао у стагнацију. На нама, стручним службама је да покушавамо спречити ширење тако што ћемо спроводити монитроринг и контроле ризичних контаката – каже директор Ветеринарског института Драган Кнежевић.

Извор:

https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/koje-procedure-treba-ispostovati-tokom-svinjokolja/t170ehc

Srodni tekstovi

Оставите коментар