Све предности машинске муже крава

Аутор: draganadpetrovic
396 посета

Мужа крава се обавља сваки дан, и то по правилу два пута дневно. То значи директни контакт човека са кравама.
При том, сваки пут треба “извући” сву количину млека из вимена, која је до тад створена у њему. Поступак са кравама мора да буде такав да се оне ничим не повређују, већ да се још више подстичу на већу производњу млека. Млеко се мора сачувати без загађивања и без губитака.
Поступци при машинској мужи:
– Прање вимена чистом, топлом водом.
– Сушење и масажа вимена.
– Ручно измузање првих млазева у посебан суд. Тиме се одбаци нешисто млеко препуно бактерија , а истовремено се врши контрола здравља крава.
– Постављање музних чаша ( водити рачуна да не долазе у додир са телом краве или са подом стаје).
– Скидање музних чаша.
– Дезинфекција сиса после муже
Код добро припремљених крава и у повољним условима краве одмах одају млеко и за један минут помузе са 3-4 литара млека. Та “пуна мужа” траје кратко, обично око 3-6 минута.
После ове главне муже настаје “слепа мужа” , где се не извлачи млеко већ слуз и тиме се оштећује виме, па је пожељно при крају главне муже приступити масажи вимена и тако слепу мужу свести на кратко трајање.

Илустрација: После муже неопходно је дезинфиковати прибор за мужу/ ФОТО: Pixabay
Затим следи допунска мужа односно домузивање које траје највише један минут и тада треба извући сву преосталу количину млека. У том млеку има највише беланчевина и масти. Још у току рада апарата за мужу треба музну јединицу скинути са вимена. Скидање музних јединица је једноставно, брзо и лако, нарочито ако на сабирнику млека постоји вентил. Он се затвара чиме се прекида вакум у музне чаше, при чему мужне јединице падају са вимена. Ако нема вентила онда једном руком треба придржавати музну јединицу, а другом потиснути виме навише. Тада ваздух улази у мутне чаше, па музна јединица пада са вимена. Одмах након муже треба обавити дезинфекцију сиса умакањем у припремљени раствор неког дезинфекционог срества.
Непосредно после муже треба детаљно опрати и дезинфиковати прибор за мужу.
Прво се врши прање топлом водом и детерџентом. За прање се користи специјална срества за чишћење млекарског прибора. Препоручује се свакодневно коришћење базних средстава, а затим једном недељно прање киселим средством. Испирање се врши након детаљног прања, а затим се сав прибор стави да се оцеди.
Тако опрано посуђе ставља се у припучну млекару да се оцеди и осуши окренуто према доле. Пре следеће муже, ако је обављена дезинфекција, препоручује се испирање чистом врућом водом. Одржавање опреме за мужу је: свакодневно, недељно, месечно и повремено.

Саветодавац сточарства Здравко Дорић

Извор: Агробизнис магазин и ПССС

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар