Сваки пут када сам конкурисао добио сам субвенције каже Душко Тасевски сточар из Пладништа

Аутор: Gdjakovic
891 посета

Фото: https://vojvodinauzivo.rs/

ПЛАНДИШТЕ – Општину Пландиште званично су посетили министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и покрајински секретар за пољопривреду Чедомир Божић. Током своје радне посете министар је обишао пољопривредно газдинство породице Тасевски у Дужинама, која се бави сточарством и производњом млека

“Пре свега бих се захвалио господину Тасевски Душку што је желео да буде домаћин, где нас је посетио и господин Недимовић министар пољопривреде и господин Божић покрајински секретар и то говори о томе, да није држава заборавила на нас, није заборавила на нас ни Аутономна покрајна Војводина. Општина Пландиште може да се похавли да имамо много грана у самој пољопривреди, којима се баве наши домаћини и свакако да ми требамо да им помажемо и помагаћемо им и у будућности”, истакао је Јован Репац, председник Општине Пландиште.

“Овде је један фин пример где човек са шездесет музних грла, купио је робота и повећао је количину млека коју има по грлу. Ово је пут којим треба да идемо и због тога ће министарство у наредних 15 дана расписати нови позив за набавку нових робота за мужу. То је данас најсавременије што постоји у свету, боље од тога нема и то треба ми да следимо, тај пример. То вам је данас оно кад кажете дигитализација у пољопривреди, то вам је у ствари то, роботи за мужу. А поред тога ћемо дати субвенције за набавку млекомата, ако хоће нека фарма да своје млеко, са својих фарми продају по пијацама, по селима где год поставе, по градовима, да поставе млекомате и да имају већу цену по литри млека које праве. Тако да ће то бити за 15 дана”, изјавио је министар Недимовић.

Фото: https://vojvodinauzivo.rs/

“Секретаријат за пољопривреду ове године расписује један конкурс који се односи на помоћ сточарству. Прошле године је било на располагању 90 миллиона динара, а ове године 110 милиона динара на том конкурсу. У питању је конкурс који се односи на опремање сточарских фарми и управо да домаћин данашњи и сви остали који се баве сточарством, имају прилику да конкуришу секретаријату за пољопривреду за подстицаје који износе 60 посто, уколико је носилац газдинства жена или млађи до 40 година тај износ се повећава до 70 посто. Ускоро ће бити расписани конкурс који се односи на улагање у физичку имовину пољопривредних газдинстава, где наши пољопривредници могу да обезбеде прикључну механизацију и управо обнављање механизације јесте циљ секретаријата за пољопривреду. Укупан износ конкурса је 240 милиона динара, прошле године је тај износ био 100 милиона динара, али највеће интересовање је било управо на том конкурсу, тако дас смо износ од 100 милиона динара, повећали на 240 милиона динара, тако да очекујемо да сва газдинства, која буду аплицирала и која буду имала исправну документацију, добију та средства”, истакао је покрајински секретар за пољопривредну, Чедомир Божић.

“Сваки конкурс на који могу, ја учествујем. За робота сам добио повраћај, пре тога сам конкурисао за телехендер и још неке машине сам куповао,исто сам добио повраћај, сваки пут када сам конкурисао добио сам средства. Да није робота, сад да ми неко каже да се вратим на ону мужу, питање је да ли би држао краве, вероватно не би, јер је највећи проблем радна снага. А самим тим, са роботом сам добио на квалитету млека, на количини, на свему. Мање су стресне животиње, то се одмах видело по њима”, додао је Душко Тасевски, власник пољопривредног газдинства.

Видео на линку:

https://vojvodinauzivo.rs/ministar-nedimovic-posetio-poljoprivredno-gazdinstvo-porodice-tasevski-iz-duzina-video/

Srodni tekstovi

Оставите коментар