Сарадња за бржи развој говедарства

Аутор: draganadpetrovic
656 посета

Генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић и председник Невладине организације за подстицање пољопривредне производње „Агропрофит“ Чедомир Кецо потписали су Протокол о сарадњи, с циљем да се на Националној изложби стоке, која се приређује у оквиру Међународног пољопривредног сајма, развија и унапреди сегмент товног говедарства.

Подсетивши на слоган Новосадског сајма, место на којем се стиче предност, Цветковић је оценио да је потпуно логично да Сајам подржи овакву сарадњу.

– Удружење „Агропрофит“ је на 89. Међународном пољопривредном сајму обезбедило учешће великог броја узгајивача товног говедарства. За разлику од млечног говедарства, товно говедарство је у експанзији, захваљујући и промени навика у исхрани – рекао је Цветковић.

Он је изразио и очекивање да ће Министарство пољопривреде, као покровитељ Националне изложбе стоке, издвојити више новца за увећане трошкове организације Изложбе, као и да ће Протокол о сарадњи с „Агропрофитом“ прави значај доживети наредних година.

Одавши признање Новосадском сајму што од 2012. године у потпуности поштује европске стандарде у погледу услова за излагање товних говеда, Кецо је казао да овакве изложбе отварају могућности да се број квалитетних товних раса говеда повећа са 12.000 на приближно 40.000 хиљада.

– Новосадски сајам је, после Париза, једини Сајам у Европи који на једном месту, у трајању дужем од пет дана, приказује најквалитетније товне расе. У свету је промењен афинитет купаца, тражи се квалитетна јунетина, а број грла у Европи је све мањи. Ако овим темпом наставимо с производњом квалитетних товних раса, бићемо ускоро једна од најразвијенијих земаља у овом делу света – сматра Кецо.

Извор: https://www.agrotv.net/saradnja-za-brzi-razvoj-govedarstva/

Srodni tekstovi

Оставите коментар