Решена дилема да ли мед сме да се једе током поста

Аутор: draganadpetrovic
773 посета

Већ хиљадама година мед се користи у људској исхрани, али и као лековито средство. Међутим, он се вековима користио и у разним религијским обредима, а чак 61 пут се помиње у Библији одмах после вина, које симболизује Христову крв и хлеба које представља његово тело. Међутим, у последње време воде се полемике да ли мед може да користити током поста? Како је у току велики Васкршњи пост који траје до 19. априла одговор на ово питање потражили смо међу списима Српске православне цркве, али и пчеларима.

Шта кажу пчелари?
Први писани трагови о меду јављају се у сумерским и вавилонским текстовима писаним клинастим писмом. У почетку се користио као обредно средство у поливању прагова кућа и жртвеника. Мешавина меда и вина користила се за поливање клинова светих грађевина. У Египту се користио приликом балзамовања, спомиње се у Библији, Курану и у списима античких грчких писаца. Шта је пост и какве везе има мед с тим? По хришћанском веровању пост представља уздржавање од свих телесних задовољстава у које спада и конзумирање хране животињског порекла као што су месо, млеко, јаја… Како су и пчеле животиње поставља се питање да ли је мед који оне праве животињског порекла, односно да ли је постан? Наиме, многи праве паралелу и кажу да и краве производе млеко које се сматра за мрсну храну, како то да онда ово „правило“ не важи за пчеле.

Илустрација: Мед је намирница која се користи и у манастирима током поста

Александар Бикар из Карловаца, који се пчеларством бави више од 50 година тврди да „ова теорија“ не стоји и да је мед апсолутно посна намирница која се користи и у манастирима током поста. За то, како каже, постоји врло логично објашњење.
– Пчеле скупљају нектар и полен са цвећа. Кад га унесу у медни желудац додају само ферменте, једну врсту природног квасца, који помаже да се сложени шећер сахароза разложи у фруктозу и глукозу. Нема ту додавања било чега другог, посебно не нечега што је животињског порекла, тако да је мед апсолутно посна намирница – истиче наш саговорник.
Љубав према пчеларењу и знање наследио је од свог оца, а он од свог… Бикар Има 100 кошница с којима током сезоне прође око 6. 000 километара, јер кошнице сели од Баната преко Златибора, Златара, Космаја. О пчелама зна много, али како наглашава, и данас га фасцинирају својим невероватним способностима.
– Пчеле су у нашем закону сврстане у стоку, али верујте ми оне су много паметније од мене. За разлику од човека пчеле у потпуности користе капацитет свог мозга. Кад се упореди величина пчеле и човека, односно њиховог мозга испада да су пчеле 11 пута паметније од нас. Рецимо, просек живота једне пчеле је 72 дана, међутим, мало ко зна да пчела променом исхране може да себи продужи живот и на три ипо месеца уколико је неопходна за опстанак друштва – открива Бикар.

Илустрација: И на сајту СПЦ пише да је дозвољено коришћење меда током поста
Шта каже црква?
Према правилима Српске православне цркве мед је дозвољен као храна за време поста, осим у дане строгог поста кад је назначено строго уздржавање од било које хране и пића. На сајту СПЦ пише да верници који посте Васкршњи пост могу да конзумирају воће, поврће, морске плодове, производе пчела, а у одређеним данима и рибу.
Божић је скоро незамислив без меда, јер симболизује сладак и леп почетак године, знак је доброте, благостања, здравља и обиља. Ова намирница игра важну улогу у разним народним обичајнима. Тако у готово свим крајевима Србије на дан свадбе свекрва дочекује снају са медом како би јој живот са њеним сином био сладак, а и да се свекрва и снаја добро слажу. У јеврејској традицији, рецимо, инсекти и њихови производи се сматрају нечистим. Једини изузетак је мед који је за њих кошер (чист, божански, свети) па се и јеврејска Нова година започиње умакањем кришке јабуке у мед као симбол слатког почетка надолазеће године.
Ипак, како наглашавају у СПЦ осим уздржавања од мрсне хране у време поста, још важније је уздржавање од лоших речи, гнева, лоших жеља, лажи, лажног сведочења. Постом се исправља неправда, изгоне страсне мисли, чисти савест, уздржава од злобе, исповедају грешке. Према учењу цркве, пост је стражар душе, чувар тела, мати здравља, вођа омладине и лепота и доброта старости. Све свете је, како пише Василије Велики, “руководио животу по Богу”, јер истински пост не подразумева само уздржавање од јаке и масне хране, већ и духовну обнову.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

1 коментар

SlavicA 12. март 2023. - 00:42

Koji bolidi kakva pitanja dali je med postan pa naravno da je postan kako ne kazete za ribu sta je po tom pitanju riba je zivotinja ima i krv i mast kako to tumacite pa ipak se jede u toku posta

Одговори

Оставите коментар