Тровање пчела могло да се избегне код Ракићевића

Аутор: Gdjakovic
245 посета

Драган Ракићевић из Краљева пчелари дуже од три деценије и све своје снаге усмерава на квалитет пчелињих друштава на своја два пчелињака. Током сезоне кошнице сели због бољег убирања меда. На жалост пролећна испаша није почела добро, јер је прошле недеље имао тровање на свом пчелињаку.

Безмало да нема године да се не деси тровање пчелињих друштава. Некада су последице веће, некада мање, али је и даље дискутабилно питање колико делујемо превентивно, колико законски, а колико по савести. Да ли је људска нехајност или ,,хемијска“ реакција превладала у односу на последице и значај краљице ,,пчеле“.

Данашњи пестициди су често неприметни за пчеле, што их чини опасним јер могу олабити пчелиње заједнице и изазвати тихо умирање, што је посебно проблематично јер симптоми нису одмах видљиви. Драган Ракићевић је протекле недеље на жалост на свом пчелињаку у Врдилима код Краљева затекао призор који не жели ни један пчелар.

,, До сада ми се то није никада десило за оволико година, колико пчеларим. Када сам дошао у обилазак пчелињака видео сам на лету и онда када сам отворио кошнице видео сам да су потроване. Тако рећи ,,десетковане“ али бар једна трећина пчела је потровано из само једне кошнице“ почиње причу Ракићевић.

Ракићевић се бави пчеларењем преко 30 година и врло је искусан и савестан пчелар. Кошнице, а има их преко 100 сели током сезоне и на Пештер војвођанску равницу и никада до сада није имао проблем са тровањем. Друштвима сада треба време да се опораве јер у неколико кошница једну трећину заједница нема.

,, Ја ту не могу да се надам никаквом приносу и оне док се развију нове, докле то крене, јабука ће да прецвета, багрем ће да прецвета и ја нећу имати никакв убир из тих кошница. Заправо имам само штету јер морам да их прихрањујем и гајим за наредну годину. Да вам кажем ми смо пчелари једини оптимисти јер и када сви кажу ,,ова година је лоша година,, ми кажемо е биће наредне године боље“.

Закон потпуно забрањује употребу пестициде отровних за пчеле у току цветања у било ком делу дана. Несвесно убијајући пчеле убијамо и род у воћњаку или на њиви, јер знамо да се дешавао и већи помор нарочито у Војводини.

Научно је доказано, ако би нестало пчела на планети у наредне четири године би нестао и живи свет, јер 85% биљака на планети опраши пчела, а остало други инсекти. Велика је грешка прскати то воће у цвету тим препаратима, јер сваки цвет који попрскате тим инсектицидом или пестицидом је потенцијална опасност за пчеле, и она на тај цвет неће доћи да опраши. Дакле сви они који то ураде сами себи смањују род, а и поред тога нама пчеларима наносе огромну штету. Кошнице које сте видели, ове у којој се десио помор, она ће да преживи али ће тек наредне године да се опорави. Дакле они који несавесно раде прскање праве дуплу штету“наставља овај пчелар, иначе доскорашњи председник Друштва пчелара Краљево.

Како то изгледа у бројакама плакатом СПОС-а и својим знањем допуњује саговорник.

,,Пчеле играју важну улогу у опрашивању биљака поред тога што нам дају мед и друге пчелиње производе. Доносе пет пута већу зараду пољопривредним произвођачима. Без опрашивања пчелама, принос јабука пада за 30 %, јагода за 35 %, вишања за 40 %, шљива за 42 %, малина за 45 %… Ево рецимо податак да у Америци воћари плаћају опрашивање пчеларима 5-12 долара по довезеној кошници у воћњак до чак 250 долара код бадема. Мислим да је на Новом Зеланду опрашивање воћа још скупље и да се пчеларима плаћа и до 150 долара по кошници. Ми наше кошнице не селимо директно у воћњаке али су у њиховој близини. Буквално воћарима чинимо услугу и морам да кажем да смо искрено до сада имали лепу сарадњу.

Свакако најбољи вид против тровања пчела јесте превентивно деловање, што на жалост није увек довољно. У овом случају Ракићевића очекује дуг процес уколико се одлучи да покрене поступак против за сада непознатог починиоца на десетак кошница, за сада, јер је цветање још увек актуелно.

,, Немам никакву надокнаду, једино ако би видео ко је то урадио могу да кренем у постуак, да установим са којим средством, позовем све инспекције, која треба да дође да узме узорке и полицију како налаже закон. Да се све то испита, докаже, дуг је поступак, папирологија и доказивање. И ја ћу уколико буде и наредних дана настављен налет да то и урадим и уз помоћ адвокатске канцеларије, која заступа пчеларе, односно, адвоката који су нам на услузи у оквиру СПОС-а и покренем поступак“ закључује разочарано наш саговорник који нас је посетио на обавезе пчелара и воћара.

Воћари такође могу да заштите пчеле тако што ће засаде третирати у раним јутарњим или вечерњим часовима, када пчеле нису активне у воћњацима како би се осигурала потпуна безбедност пчела.Током цветања не треба примењивати инсектициде. Придржавати се упутства за употребу производа како би се избегли ризици по здравље људи и животну средину. Треба избегавати загађивање појила пчела пестицидима које настаје приликом прављења раствора за третирање. Пчеле воле и коровске биље, сетите се ,,ливадског меда“ најбогатијег свим биљкама из природе. Из тог разлога било би пожељно да корове сузбијате пре цветања или их механички уклоните. Пчеле су летачи и у потрази за цветним поленом лете и до 5 км од свог станишта тако са су воћари дужни да о својим третманима обавесте пчеларе у близини.

На жалост доказано је да нису само инсектициди отровни за пчеле већ то могу бити и неки фунгициди и хербициди.

Иначе обавезе су обостране па је тако и пчелар дужан да буде у директном контакту са оближњим организацијама и особама које изводе заштиту биља, односно, да сарађује са пољопривредним произвођачима, као и да добро зна својства отрова који се користе у пољопривреди и њихово дејство на пчеле. Пчелар би требало и да обележи свој пчелињак тако што ће поставити таблу на којој ће написати своју адресу и број телефона.

Надлежни, пчелари и струка апелују на пољопривредне произвођаче да чак и када примењују средства за заштиту биља то чине по строго примењеним правилима и у предвечерњим сатима када је смањена активност пчела и када се већина пчела повуче у своје кошнице.

Друштво пчелара Краљево броји 213 чланова и око 9 хиљада кошница и по оцени нашег саговорника то је одлично, посебно што последњих година друштво подмлађују. Да ли ће чланство задржати зависиће од многих фактора. Пуно је разлога који утичу на пчеларство, осим тровања пестицидима, климатске промене, нове болести, употреба средстава у сузбијању варое, конкуренција у лажном меду, осцилација цена. Зато увек имајте на уму значај ових корисних животиња, јер и њихови власници имају златни мед али не и ,,златну“ зараду.

Уколико вам се догоди тровање пчела СПОС саветује следеће кораке

ОБАВЕСТИТЕ ФИТОСАНИТАРНУ ИНСПЕКЦИЈУ Пријава се врши усмено, у електронској и писаној форми. Након усменог обавештавања инспектора, писани захтев на А4 формату (образац 1) се предаје на писарници у два примерка, један оверени примерак остаје вама као доказ да сте случај на време пријавили, док други примерак остаје на писарници. Такође захтев пошаљите и у електронској форми, мејлом (контакти у табели 1) и обавестите шефа регионалног одсека фитосанитарне инспекције који је надлежан за територију на ком је дошло до тровања, рецимо ако су пчеле одсељене на неку пчелињу пашу (конатакти у табели 1).

Инспекција излази на терен, узима узорке и сачињава записник. Записник је потребно потписати, али то учините тек када га детаљно прочитате и када узајамно усагласите оно што је унето у записник. Оно што није унето у записник на суду се не може користити.

Од испектора захтевајте:

– примерак записника, читко написаног због лаког тумачења;

– да унесе законско право о покретању прекршајног поступка против власника парцеле или лица које је одговорно за нанешену штету. Ако инспектор неће да покрене прекршајни поступак, онда ви као оштећена страна учините то у складу са законом. У случају да је лице које је изазвало тровање пчелињих заједница у том тренутку непознато, у записнику и у прекршајном спору се наводи НН лице;

– обезбедите инспектору заштитну опему, како би на безбедан начин обавио свој посао.

ОБАВЕСТИТЕ ВЕТЕРИНАРСКУ ИНСПЕКЦИЈУ Пријава се, као и фитосанитарној инспекцији, врши усменим путем, у електронској и писаној форми. Пријава у писаној форми је обавезна као и у случају фитосанитарне инспекције, захтев предајете у два примерка на писарници, један оверен примерак остаје вама.

Ветеринарски инспектор излази на терен, узима узорке пчела и сачињава записник. Записник пре потписивања обавезно добро прочитајте и усагласите га са инспектором, да одговара чињеничном стању. Поновићемо, обезбедите инспектору заштитну опрему, како би на безбедан начин обавио свој посао.

ОБАВЕСТИТЕ ПОЛИЦИЈУ Полиција излази на терен и такође сачињава записник. Полицији је потребно обезбедити заштитну опрему. За разлику од инспекција, полиција мора бити обавештена и мора направити записник, јер је она надлежна за заштиту имовине.

ОБАВЕСТИТЕ ПОЉОПРИВРЕДНУ ИНСПЕКЦИЈУ Пољопривредна инспекција би требало да буде обавештена и мора дати мишљење о тровању пчела.

Обавестити и председника свог пчеларског удружења о насталој штети, а уколико се тровање догодило на територији где сте одселили на неку пчеларску пашу, обавестите и председника удружења чије удружење покрива ту територију. Обавестити пчеларе у вашој близини да сте на вашем пчелињаку уочили тровање уз проверу на њиховим пчелињацима. Ако је и код њих иста ситуација, направите кратки заједнички записник о затеченом стању, са подацима и потписима. Чак и уколико код њих нема тровања, са њима направите записник о стању на вашем пчелињаку.

Пожељно је направити што више фотографија и видео записа, такође, ако околности дозволе, снимајте цео догађај. Обезбедити што више сведока.

Обезбедити стално дежурство на пчелињаку до изласка надлежних органа, не дирати ништа како би инспекција што лакше узела узорке и што валидније сачинила записник.

Док чекате излазак инспекција и полиције на терен, припремите следећу документацију:

– активни статус пољопривредног газдинства,

– ХИД број,

– ИД број пчелињака, тј. стајалишта,

– ако се тровање десило на локацији где сте одселили пчелињак, припремите и Уверење о здравственом стању пошиљке животиња у унутрашњем промету (тзв. Транспортно уверење) које доказује да сте легално транспортовали пчеле,

– попунити образац „Пријава сумње на тровање пчела“ (образац 2),

– пожељно је да са инспектором обиђете терен, да му укажете на сваку сумњу коју имате, ако сумњате на неко средство које је потенцијално изазвало тровање. У случају да имате стварних сазнања које је средство коришћено (пронађена амбалажа), обавестите инспектора, како би се ишло са циљаном анализом, што ће убрзати време за добијање резултата али и смањити трошкове.

Соња Цветковић

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар