Тешке оптужбе на рачун водећег произвођача меда

Аутор: draganadpetrovic
83 посета

Европски произвођач меда, „Famille Michaud Apiculteurs“, најстарије удружење потрошача у Западној Европи, оптужено је да свој мед продаје као потпуно француски и тако обмањује јер њихов мед заправо долази из других земаља, укључујући и оне ван Европе.

Удружење UFC-Kue Choisir саопштило је да је поднело тужбу париском суду против компаније „“Famille Michaud Apiculteurs“, оптужујући је да обмањује људе када је у питању порекло њеног меда.

Француски мед који заправо није француски
Наиме, у њиховим теглама у супермаркетима стоји да је мед у потпуности француски, а удружење „UFC-Kue Choisi“ је у саопштењу за јавност написало да мед долази из Мађарске, Украјине, Бугарске и Шпаније, а неке тегле чак долазе из Аргентине или Вијетнама.

Илустрација: У њиховим теглама у супермаркетима стоји да је мед у потпуности француски иако заправо није

Осим тога, писали су да је тачно порекло меда понекад написано на полеђини тегле или чак на поклопцу, али у скраћеницама које је тешко разумети. Додали су и да компанија „Famille Michaud Apiculteurs“ на својим теглама меда има исписано „миел де нос терроирс“ (мед са наше земље), што није тачно.

Неубедљива оправдања
Компанија „Famille Michaud Apiculteurs“ пажљиво је одговорила на све критике и оптужбе на свом званичном сајту, тврдећи да више воле француски мед, али да се у последњих 30 година суочавају са падом домаће производње, која је са 32 хиљаде тона 1995. године пала на мање од 10 хиљада тона у 2014.

Такође тврде да ако тегла меда указује на француско порекло, то значи да је то француски мед и да све податке исписују на предњој или задњој страни тегле.

Међутим, удружење није задовољно овим објашњењем и сматра да ова компанија не ради у складу са прописима из 2022. године у којима се наводи да на мешавини меда морају бити назначене све земље порекла.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/vesti/optuzen-vodeci-evropski-proizvodac-meda-zbog-obmane-kupaca/vlfjbp5

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар