Сусрет пчелара: Мед је лек за дуг век

Аутор: draganadpetrovic
1,3K посета

Удружење пчелара из Пријепоља и ове године је, под слоганом „Мед је лек за дуг век“ организовало тадиционални Сајам меда и пчелињих производа. На платоу Дома културе, у суботу, окупили су се пчелари из десетак општина и градова западне Србије, а у госте су им стигле и колеге из Босне и Херцеговине и Црне Горе, што је овој манифестацији дало међународни карактер.

Пчелари Пријепоља, под покровитељством општине и у сарадњи са Туристичком организацијом већ шеснаесту годину за редом почетком августа организују овакве изложбе које представљају, поред комерцијалног ефекта, како за пчеларе тако и за купце због промотивних цена, и едукативне програме за све већи број нових чланова ове производне асоцијације за чији асортиман влада велика заинтересованост због доказаног квалитета меда са овог простора.Лоша година за пчеларе, председник Удружења пчелара Пријепоља Мирсад Хоџић, фото: ПП Медиа

Илустрација: Допутовали и пчелари из БиХ и Црне Горе

Бројни посетиоци, имали су прилику да се упознају са пчелињим производима као и опремом која је намењена произвођачима меда.

Председник Удружења пчелара Пријепоља, Мирсад Хоџић, је казао да чланови удружења у свом поседу имају скоро шест хиљада кошница и да у добрим годинама произведу од 50 до 60 тона квалитетног ливадског, бегремовог и сунцокретовог меда. Он је указао да је у последње време, све више “неродних година”, које су последица климатских промена.Пчелари су упорни људи и добри домаћини, што је доказ и манифестација са оволиким бројем излагача и добром и разноврсном понудом пчелињих производа. Међутим, због лоше године не можемо да се похвалимо великим приносима и добром зарадом – казао је Мирсад.

Саво Мрдак из Савеза пчеларских организација Србије истакао је да у Србији постоје два проблема када је пчеларство у питању и то су тровања и крађе пчела. Радује чињеница да су пчелари и воћари Пријепоља успоставили сарадњу и да су воћари разумели значај пчела у воћарству, док није забележен случај крађа.Манифестацију је симболично отворио заменик председника општине Есад Хоџић, који је навео да ће локална самоуправа у наредном периоду покушати да испрати све активности пчелара и пружи им неопходну помоћ.Пчелари истичу да у задње две године, нису имали горе сезоне у пчеларству и тежег начина пословања.

Илустрација: Последње две године су биле лоше за пчеларе

– Задње две године су нам изузетно лоше. Мало нас је летос спасила селидба пчела у Војводину, где смо имали неких приноса. Што се ливадског меда тиче, скроз је танка сезона – иситиче Радиша Жарковић дугогодишњи пчелар из Пријепоља.Његов колега, Милојко Моићевић из Прибоја, пчелари већ четири деценије и не памти када су приноси меда били мањи. Он истиче, да је нектара у природи врло мало.

– Годишње сам производио око једну тону ливадског меда. Међутим, нешто се десило у природи, па нектара скоро и да нема, а принос је десеткован – јада се Милојко.Манифестацију „Мед је лек за дуг век“ својим сценским наступима, употпунили су малишани Предшколске установе „Миша Цвијовић“.

Извор: http://www.glaszapadnesrbije.rs/458603/slatki-susreti-pcelara-u-prijepolju/

Srodni tekstovi

Оставите коментар