Данијела Мунитлаковић, апитерапеут и власница бренда „Плодови Србије,“ са великом љубављу води посао који се бави производњом и продајом пчелињих производа. Иако је по струци економиста, напустила је каријеру у великим системима да би се потпуно посветила пчелама и апитерапији.
Као четврта генерација пчелара са планине Јелице, заједно са породицом, ствара висококвалитетне производе, међу којима се посебно издвајају крем медови и имуно мед за децу. Њихови производи настају из страсти према комбиновању врхунског меда са пажљиво одабраним састојцима, пружајући здраву алтернативу индустријским слаткишима. „Плодови Србије“ су препознати и међу лекарима, што је додатно потврђено успешним примерима коришћења њихових производа у терапији.
„Рођена сам међу пчелама, а званично сам у пчеларству од пре неких 6-7 година када сам одлучила да направим искорак и укључим се у посао који је мама, онако више из хобија радила. Прадеда Никола је почео да се бави пчеларством пре више од 100 година, преносећи љубав према пчелама наследницима“, започиње своју причу Данијела.
Она и њена породица су производњу меда подигли на виши ниво онда кад су одлучили да од „обичног“ ливадског меда направе Крем мед за који су инспирацију пронашли у Словенији.
„Један од изазова је био да добијемо фину, нежну, баршунасту структуру, без крупних кристала, карактеристичних за неке врсте меда. Требало је добити мед који ће бити гушћи од меда, да се не разлива, а опет довољно мазив на хлеб и пецива, и то само употребом једног састојка – меда“, објашњава наша саговорница.
Илустрација: Данијела има разне производе од меда
Према њеним речима, спајањем меда и најквалитетнијег воћа направили су фантастичну понуду Крем медова, мешајући их чисто механичким путем, до кремасте структуре, задржавајући сва квалитетна својства меда и воћа.
„Наш мед можете користити као намаз за палачинке, хлеб, пецива, као додатак у кафу, чај, лимунаду, фрапе, као прелив преко сирева и замену за шећер у свим врстама колача. Потом смо увидевши дечију љубав према меду са малином избацили на тржиште Имуно мед за децу, који у себи садржи: полен,дивљу боровницу, дивљу купину, малину, лимун, шипурак…“, каже Данијела.
Са медом сви воле да раде, са пчелама ретки
Ова вредна предузетниц каже да је поред пчеларства, апитерапија такође сфера њеног интересовања, одушевљења и љубав од малена, још када је са дедом лечила синусе и парадентозу користећи прополис, који су жвакали, као и остале пчелиње производе, које су одувек користили за исцељење. Успела је да заврши и званично добије лиценцу сертификованог апитерапеута за исцељење пчелињим производима и прошири знања.
„Апитерапија је холистичка научна дисциплина, која се бави коришћењем пчелињих производа у превентивне и терапијске сврхе. Апитерапија је приступачна за здравље људи, финансиски доступна, а на дуже стазе знатно ‘лековитија’ од традиционалне медицине и требало би је популаризовати што више како би постала ефикасан начин здравствене заштите“, тврди Данијела.
Илустрација: Њихов крем мед је једиствена комбинација меда и воћа
Данијела каже да је њен посао испуњен љубављу, што се види и по резултатима које постиже, али и по интересовањима која су све шира. Тврди да „када радите оно што волите, имате утисак да никада не радите“.
„Нимало не пада тешко рад око пчела, паковање, слање, едукације… Сваки дан је различит, у зависности од тога да ли се ради у канцеларији, производњи, држе предавања… У овом тренутку, ако је планиран рад у пчелињаку, радни дан креће око 5 сати ујутру и завршава се до 10 сати, због великих врућина. Најобимнији посао је када се вади мед из кошница и када се ради врцање. Онда је ангажована ужа и шира фамилија. Занимљиво је да са медом сви воле да раде, али са пчелама само ретки“, описује наша саговорница свој радни дан.
Данијела напомиње и да не јуре све пчелиње паше, те да имају у понуди само багремов и ливадски мед: „Пчеларимо са тзв. грађевњацима, што ретко ко користи, јер захтева посвећеност и велику обавезу, али зато не морамо да користимо средства против варое, која штете и пчелама, а и производима. Део пчела селимо на сунцокрет, али само из разлога да би пчеле имале за зимску храну, односно да их не бисмо прихрањивали“.
Где је пчеларство у Србији?
Иако доста знамо о пчелињим производима, Данијела сматра да је неопходно и урадити њихову стандардизацију, комуницирајући резултате научних и алтернативних примена. Неопходно је укључити у размену информација читав низ, од пчелара, апитерапеута, истраживача, лекара, нутриционисте и конзумената пчелињих производа. У супротном, само ћемо одвојено нагађати о деловању пчелињих производа на људски организам.
„Ако ме питате који бих савет дала почетницима у пчеларству (мада и себе и даље сматрам почетником), то је, као и у сваком послу, будите своји, дајте производу свој печат, не гледајте и не плашите се конкуренције, поред обавезног квалитета и одговор тржишта неће изостати. Свакако и обавезно, константно усавршавање, искрен ментор ( мада су ретки)“, истиче Данијела.
Илустрација: Данијела је имала и савет за младе пчеларе
За крај Данијела је имала савет и за оне који се не баве пчеларством, али могу помоћи овим вредницама, које су јако битне код опрашивања и од којих зависе и приноси хране у великој мери, па и живот на овој планети.
„Садите медоносне биљке на балконима и терасама. Купујте мед и пчелиње производе од људи који имају кошнице са пчелама, и који константно уче да би имали потребна знања о пчелињим производима. Подижите свест о значају пчела и подржавајте пчеларе у разговорима са децом и младима. Користите само пестициде који не штете пчелама и прскајте само када нема ветра или касно увече“, закључује ова предузетница.
Извор: https://bizlife.rs/pcelarstvo-kao-nasledje-i-strast-danijela-je-100-godina-dugu-tradiciju-podigla-na-visi-nivo-i-stvorila-krem-med/
ФОТО: Printscreen Facebook/ Плодови Србије