Радови у септембру на пчелињаку

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

У већини крајева током септембра нестаје паше. На пчелињим друштвима видно се осећа да се приближава период мировања. Старе пчеле нестају у већем броју, сужава се простор у кошници који покривају, а почињу обимније формирати медну капу. Септембар је последњи мјесец пред зиму гђе се може обезбиедити храна за презимљавање.
Септембар јако важни месец у пчеларском календару јер су увод у зиму и задњи воз да се интервенише на пчелињаку и отклоне евентуални недостаци.
Они пчелари који нису из неког разлога допунили довољну количину хране за зимовање морају то урадити најкасније почетком септембра.
СЕПТЕМБАР
Кад наступи месец септембар, углавном сви важнији радови за узимљавање пчела би требали бити завршени, поједини послови који нису урађени у претходном месецу могу се наставити у септембру. Али треба водити рачуна да послове које не урадимо у септембру, вероватно нећемо имати прилике да урадимо касније, а ако и буде прилике, неће бити без последица. Јер нема пчелиње паше али ипак пчеле су активне и доносе воду, полен и врло мало нектара са одређених биљака. Пчеле настављају припрему за зимовање прополисањем пукотина на кошницама, преслагањем меда итд.

Илустрација: Допуна прихране за зиму

Надражајно прихрањивање за стимулисање матице на залегање треба прекинути у почетку овог месеца. Потребно је наставити ако из неког разлога није завршено са прихраном друштва која је започела у августу као допуна зимнице. Шећерни сируп се справља у односу једног дела шећера и једног дела воде, али ако је време хладније, потребно је правити гушћи сируп са 1 литром воде на 2 кг шећера. Важно је истакнути да је употреба антибиотика забрањена и чак превентивно лечење непотребно. Да осигурамо пчеле од ове опасности довољно је имати хигијенско појило и отклонити мед медљиковац из кошница и на пчелињаку примјењивати хигијенско санитарне мере.
На пчелињим друштвима видно се осећа да се приближава заслужени период мировања. Свако узнемиравање пчела и отварање кошница морамо свести на минимум и само у оправданим случајевима на крајње опрезан начин то радити. Нагло се смањује простор у кошници који пчеле покривају. Септембар је последњи месец пред зиму где се може допунити храна за презимљавање. Касније због смањене активности пчела и временских прилика пчеле углавном не могу додану храну извентилирати и поклопити. У том случају, додана храна укисне и постаје штетна за пчеле.

Илустрација: Обратит пажњу на болести легла/ Фото: Pixabay

Потребно је у току месеца септембра, ако прегледамо друштва, посебно обратити пажњу на опасну болест затвореног легла – америчку кугу. Због смањене површине легла симптоми су лакше уочљиви. Ова болест се препознаје по раштрканом леглу, улегнутим воштаним поклопцима легла који су променили боју и имају рупице на средини. У таквој ћелији ларва је иструнула, развлачи се и углавном има непријатан мирис. Овакви случајеви се одмах пријављују удружењу пчелара и надлежној ветеринарској установи.
После тога поступа се по налозима ветеринарског инспектора. Једној просечној пчелињој заједници потребно је око 15-20 кг меда за презимљавање. Веће количине хране у кошници током зиме побољшавају топлотни режим и микроклиму јер мед акумулира топлину и спречава наглу промену температуре у кошници. Пчелиње заједнице повећавају број стражарица на лету и чак прополисом смањују улазе у кошницу. Пчелиње заједнице које су квалитетно припремљене за зимовање у овом периоду немају трутова у кошници.

Маст..инж.пољ.Ненад Стефановић ПССС Лесковац

Извор: https://jugpress.com/poljoprivreda-radovi-septembra-na-pcelinjaku/

Srodni tekstovi

Оставите коментар