Пчелари масовно селе кошнице

Аутор: Gdjakovic
82 посета

Дуж корита Габровачке реке и у самом селу већ је постављено више од 1.000 кошница. Игор Живуловић из Књажевца међу првима је поставио своје.

Прочитајте и који је први важан задатак министра пољопривреде Александра Мартиновића

„Овде имам тренутно 60 кошница. У књажевачкој општини имам још 40. То је једно место, Јаковац се зове, поред Књажевца. Можда ћемо и њих овде да повучемо, на другу пашу. Багрем је овде у добром стању, пчела лепо ради, надамо се да ће то да буде добро“, каже Игор Живуловић из Књажевца.

Због огромног броја пчела на малом простору не препоручује се кретање по селу без заштитне опреме.

„У Габровници уме да буде неге од три до четири и по хиљаде кошница. Ја бележим један податак да једне године било чак 6.000 кошница на дужини од три и по километра“, каже Мирослав Милошевић, председник удружења пчелара „Липа“ из Књажевца.

Променљиво време појачало је нагон за изројавањем пчела

Некада је у Габровници у 150 кућа живело више од 700 људи, а данас је она са још три насеља у општини Књажевац, остала без сталних житеља. Због свега што природа тог краја може да понуди село је ипак живо већим делом године.

„Кад нема ловаца има печуркара, кад нема печуркара има дрвара, беру дрва, кад нема дрвара има пчелара, увек је живо“, каже Драган Вучић, из Књажевца.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ТЕКСТ:

Како користити димилицу без грешке и које су иновације

У општини Књажевац регистровано је 200 професионалних пчелара са више од 12.000 кошница из којих се добије око 130 тона квалитетног меда. Пошто ове године, како кажу стручњаци, у природи све иде неким бржим током, пчеларима препоручују да правовремено реагују на промене у цветању биљака како би на најбољи начин искористили целокупну пчеларску сезону.

Припремио: Драган Ристић

Извор: РТС 

Srodni tekstovi

Оставите коментар