Откривамо каква је ситуација са пчеларењем, овако искрен је ретко који пчелар!

Аутор: Gdjakovic
556 посета

По кошници добијемо око 40 килограма меда: Славољуб из села Ступчевићи код Ариља не одустаје од пчеларства иако лоши временски услови умањују приносе

Ариље – Поскупљење свих инпута у пољопривредној производњи, али и лоши временски услови нису ишли на руку пчеларима западне Србије који су били приморани да своје кошнице селе како би обезбедили испашу пчела, али и да их прихрањују. Захваљујући подршци државе у виду субвенција, многи су зановили опрему која им је знатно олакшала производњу меда. Многи су попут Славољуба Обрадовића из ариљског села Ступчевићи успели да олакшају своју производњу и учине је прфотабилном.

Он има 70 пчелињих друштава и планира проширење, упркос поскупљењу свих инпута у пољопривредној производњи која није заобишла ни пчеларе.

– Приноси меда по кошници су од 30 до 40 килограма, а да би било и више пчела и меда, пре свега воћари морају бити савесни и водити рачуна да своје воће третирају у касним вечерњим сатима како би заштитили пчеле од тровања, каже за РИНУ Славољуб.

Мед се треба куповати управо од пчелара, тврди Славољуб јер једино тако можете бити сигурни да је прави ули послушати савет пчелара јер прави мед се кристалише.

Иако је година била тешка за пчеларе, Славољуб планира проширење пчелињих друштава, а оно што је добра ствар за све пчеларе ове сезоне јесте да је цена меда по килограму оборила све рекорде.

Извор:

https://www.rina.rs/item/14727-/

Srodni tekstovi

Оставите коментар