Огромна штета због помора пчела у Српском Итебеју, покренута истрага

Аутор: draganadpetrovic
1,2K посета

У ОКОЛИНИ Српског Итебеја отровано је 600 кошница са пчелама, а процењује се да је штета, која је нанета пчеларима, готово 60.000 евра! Пчеле излетнице, већ недељу дана умиру испред кошница, јер су отроване инсектицидом, којим је највероватније прскана луцерка у цвету. Полиција и надлежне инспекције су обавиле увиђај и чекају се први резултати узрока умирања. Пчелари, међутим, кажу да је пут до истине далек, јер анализе на сваки појединачни инсектицид, морају они да плате. То је додатни трошак од по 6.000 динара по анализи.

Илустрација: Огорчени пчелари не знају како да заштите кошнице/ Фото: Pixabay
  • Пчеле смо довезли у Српски Итебеј, на сунцокрет, који тек треба да почне – објашњава нам Драган Туцић, који је и сам изубио око 120 кошница, од 157 колико их има. – Сунцокрет није крив, већ сумњамо да је са луцерке или нечег другог. Близу кошница је луцерка и највероватније је прскана у цвету. Трагове прскања је утврдила и инспекција. Имамо баш велики помор. Пчеле умиру полако данима. Код мене нису сва друштва тотално оштећена, али је отровано од 50 до 75 одсто по кошници. Има пчелара, међутим, којима је све страдало. Оне које се нису оријентисале на ту парцелу боље су прошле, за разлику од оних које су биле ближе тој њиви.

Како нам је испричао Туцић, доста пчелара је оштећено. Јавни тужилац је покренуо истрагу, али су му потребни докази. Фитосанитарна и ветеринарска инспекција су добро одрадиле посао, али се сада чекају резултати Завода за јавно здравље у Београду. Они једини имају лабораторију где могу да се раде анализе пчела на само шест инсектицида. Уколико се не потрефи неки од тих, не може се доказати тровање.

Илустрација: Инсектициди су најопаснији за пчеле/Фото: Pixabay
  • Што се тиче инсектицида на луцерки, не можемо да радимо анализе на све познате препарате, то је прескупо и нико од нас то не може да ради – објашњава Туцић. – Власник те луцерке тврди да је прскано регуларним препаратима. Штета је велика. Рој један кошта од 30 до 50 евра по кошници. Уз то, пчела би донела мед, јер сунцокрет ускоро почиње да цвета. То је најмање 20 килограма сунцокретовог меда по кошници. Када се све израчуна, сигурно је губитак око 100 евра по кошници. Најгоре је то што су нам отроване пчеле излетнице, које доносе мед. Оне лете четири до пет километара од кошнице.

ПРАВДА НА СУДУ СЕ НЕ ИСПЛАТИ
САМО једна анализа на инсектицид је од 6.000 динара па навише. Када би морале да раде испитивање на све познате препарате, то би пчеларе коштало стотине хиљада динара.

  • Уз то, ишла би и анализа пчела, па судски спор, где је много тешко доказати да је исектицид са пчеле, баш са неке одређене парцеле, без обзира што се резултати поклапају – објашњава Туцић. – Држава се не бави доказивањем ко је крив, већ све ми морамо да урадимо. Углавном немамо доказе када је неко и чиме прскао. Код овог случаја са луцерком, фитосанитарна инспекција је утврдила да је било прскања. Нашли су трагове на њиви.
  • Извор:https://www.novosti.rs/vesti/ekonomija/1012561/insekticid-izazvao-pomor-600-kosnica-steta-oko-60-000-evra-prskana-lucerka-najverovatniji-krivac

Srodni tekstovi

Оставите коментар