Најгори принос меда у Француској у последњих 50 година

Аутор: draganadpetrovic
825 посета

Француски пчелари пријављују најгори принос меда у последњих неколико деценија, јер је неуобичајено хладно и влажно време, због климатских промена, спречило пчеле да произведу мед.

Лоше време погађа производњу меда широм Европе, јер сезоне цветања биљака бивају све раније и краће.

Удружење пчелара Француске УНАФ (the National Union of French Beekeeping) саопштило је, на основу информација добијених од регионалних пчеларских удружења, да очекује да ће принос меда за 2021. годину бити између 7.000 и 9.000 тона, или око трећине приноса у 2020. години.

„Ово ће бити најгори принос у историји наше организације, најгори у најмање последњих 50 годинаˮ, казао је недавно председник УНАФ-а Кристијан Пaнс (Cristian Pons), а пренели су медији.

Пaнс је казао да је пчеларе широм Европе погодило лоше време и да ће климатске промене имати трајан утицај на производњу меда. УНАФ је сопштио да ће 2021. година бити катастрофална за мед јер су, са изузетком неколико области у Француској, временски услови за пчеле били веома неповољни у пролеће и лето, са дугим периодима мраза, хладноће, кише и северних ветрова.

Илустрација: Због касног мраза и кише већ другу годину неће бити багремовог меда/Фото: Pixabay

„Климатске промене, које пчелари осећају дуже од 15 година, заиста нас погађајуˮ, рекао је председник УНАФ-а и додао да сезоне цветања биља постају све раније и краће.

Због касног мраза и кише ове године, већ другу годину, практично неће бити багремовог меда, а производња меда од рузмарина, мајчине душице и вреска, као и приноси са кестена и сунцокрета су скоро на нули.

Приноси шумског, планинског и боровог меда такође су били разочаравајући, јер је сезона цветања била прекратка и само мед од лаванде на медитеранском југоистоку земље дао је добар род, саопштавају из УНАФ-а.

УНАФ процењује да Француска троши око 40.000 тона меда годишње и увози више од 30.000 тона. Обим извоза ове године биће веома мали, наводи се у саопштењу.

„Мало по мало климатске промене веома штете нашем пословању, овим темпом, биће све мање француског меда у продавницама, а све више страногˮ саопштавају из УНАФ-а.

Илустрација: Француска троши око 40.000 тона меда годишње/ Фото: Pixabay

Пчелиње заједнице су под великим утицајем климатских промена, доласком предаторских врста као што су азијски стршљени и масовном употребом пестицида.

Француска је 1995. произвела око 32.000 тона меда; у 2019. берба је била мања од 10.000 тона.

Извор:https://spos.info/u-francuskoj-najgori-prinos-meda-u-poslednjih-50-godina/

Srodni tekstovi

Оставите коментар