Матицу не дирати голим рукама, а од чега може да страда?

Аутор: Gdjakovic
346 посета

Поред болести пчела, трутова и разних оболења легла, болестима су подложне и матице. Оне су практично стуб сваког пчелињег друштва, једина је која полаже јаја и од ње зависи колико ће легло бити јако. Матица у просеку живи пет година и најплоднија је током прве и друге године. Као свака краљица она из кошнице излеће само из два разлога да се пари или заједно са ројем. Матице се најчешће обележавају како би пчелар могао лакше да је пронађе у кошници.

Матица је, као и остале јединке у кошници, подложна разним паразитским, вирусним и бактеријским болестима, али постоје оболења и аномалије које су специфичне само за њу. Она се најчешће крије у кошници па пчелар мора пажљиво да посматра њено понашање како би на време уочио болест, заменио матицу и спасао друштво.

Препорука пчеларима је да матицу никад не хватају голом руком већ искључиво рукавицом.

Матица је једина у леглу која је задужена за репродукцију па је начешће погађају болести везане за репродуктивне органе. Прва на листи ове врсте оболења је меланоза (лат. Melanosella Mors Apis). У питању је више, најчешће гљивичних оболења, које матицама оштећују јајнике без обзира да ли су старије или млађе. Симптоми болести су промене у облику и боји јајника који од бледо-жутих постају смеђе-црни што доводи до стерилтета матице. У меланозу спада и црна болест јаја. Најчешће настаје као последица хладноће која доводи до дегенерације ткива јајника у којима се ствара обојена зрнаста маса, нарочито у зони сазревања јаја тако да се јављају црна јајашца. Након анализе ткива матице откривено је да се у маси дегенеративног ткива налазе и гљивице.

Матица у просеку живи пет година и најплоднија је током прве и друге године.

У ову групу болести спада и меланхоза Х која је врло слична болести црних јаја. Узрок болести је гљивица (лат. Melanosella mors apis) која доводи до стварања лезија, односно цисти у вагини, зидовима ректума и отровним жлездама.

Сматра се да се ова зараза преноси поленом, а болест доводи до заустављања полагање јаја. Меланоза Б је болест која погађа младе матице а узрок је бактерија (лат. Aerobacterium clocae Jordani ). Болест се тешко уочава зато што напредује постепено. У раном стадијуму матица нормално полаже здрава јаја али како болест напредује временом постаје стерилна.

Дешава се да младе и наизглед здраве матице полажу јаја у којима ембрион врло брзо угине. Јајашца се спљоштена, брзо се суше и пчеле их избацују. У питању је болест ношења недозрелих јаја и сматра се да је узрок генетске природе па такве матице треба заменити. Болест неоплођених јаја најчешће се јавља код младих матица. Оне полажу неоплођена јаја јер претходно није ни дошло до спаривања са трутовима. Научници су утврдили да до ове појаве може да дође и због угинућа сперматозоида у материци а јавља се и код старијих матица кад се потроше залихе сперматозоида. Овакве матице треба одмах заменити.

Опструкција јајовода сперматозоидима је још једна болест која се догађа кад  оплођена матица не носи јаја. Таква матица има повећан доњи део стомака који је савијен на доле. Микроскопским прегледом уочено је да су јајоводи испуњени густом, делимично тврдом масом, односно слепљеним сперматозоидима. Матице се слабо крећу и тешко се одржавају на саћу. Често им се дешава да падну на подњачу и тада их пчеле избаце из кошнице.

Опструкција гениталних органа је појава кад је матици отворен задњи део трбуха у коме се налази „чеп“ црне боје. То је најчешће стврднути измет који се може пажљиво извадити тенком пинцетом.

Са матицама треба поступати нежно. Приликом обележавања, стављања у кавез и хватања рукама из било којих других разлога, уколико пчелар није нежан може да наступи каталепсија или привремена укоченост. Такво стање траје од неколико минута до сат времена након чега се матица нормално понаша. Некад може и да угине, а научници сматрају да је каталепсија нервна манифестација која се манифестује као одузетост, парализа или нервни шок.

Зато је препорука пчеларима да матицу никад не хватају голом руком већ искључиво рукавицом. На овај начин ће спречити и да се мирис човека пренесе на матицу. Наиме, уколико се матица врати у легло са мирисом пчелара може се догодити да је пчеле убију. Приликом хватања матице најбоље је употребити кавез или је ухватити за крила, или груди никако за стомак. Неопрезним хватањем она може да „запишти“ што је знак за пчеле да нападну уљеза па макар то био и пчелар који о њима брине.

Кад су у питању аномалије матице често се срећу закржљале матице, деформисана крила и хипоплазија, односно закржљалост гениталија, због којих није способна да полаже јаја и такве матице треба заменити.

Srodni tekstovi

Оставите коментар