Коме и када се препоручује апитерапија? Сазнајте колико вам треба лековитих убода!

Аутор: Gdjakovic
554 посета

Мед је једина намирница која нема рок трајања и не може да се поквари. Никад. О благодетима меда, полена, прополиса и других производа од меда за људско здравље зна се већ вековима. Али, да ли сте знали да се за лечење користи и пчелињи отров?
Апитерапија или лечење убодом пчела посебно је заступљена у Русији, где је званично и призната као грана медицине још 1959. године. Још тада су на руским факултетима почели да се образују први лекари и стручњаци из ове области – апитерапеути.

Боја меда нам открива много занимљивих ствари

У апитерапији, пчела је „шприц“ за једнократну употребу, а њен отров је заправо биолошки коктел који садржи 240 супстанци које по свом лековитом потенцијалу немају премца. Он је моћан катализатор за скоро све физиолошке процесе у људском организму који уништава сам извор болести. Када се убризга пчелињи отров активира централни и периферни нервни систем, стимулише рад срчаног мишића, снижава холестерол и крвни притисак, јача крвне судове. Апитерапија се користи у лечењу реуматских обољења, артритиса, псоријазе и разних других кожних оболења. Отров пчеле показао се ефикасан и у лечењу мигрене, проширених вена, гинеколошких проблема код жена и проблема са простатом код мушкараца, разних неуролошких и кардиоваскуларних болести. Једном речју, утиче на цео организам и регулише рад ендокриних жлезда и ниво хормона у организму.

Међутим, лечење сваким отровом, па и када су у питању пчеле, захтева опрез и зато терапију може да спроводи искључиво дипломирани лекар – апитерапеут. Нестручно „руковање“ пчелама и народно исцељење пчелињим отровом у Русији је строго забрањено. Али, зато постоје на десетине специјализованих клиника које се стручно баве апитерапијом. Ово је непоходно пре свега због могућности јаких алергијских реакција организма на терапију. У том случају неопходна је брза интервенција лекара. Сваком пацијенту се приступа индивидуално и пре почетка самог лечења специјалиста ради чак два теста толеранције уз претходно урађене све лекарске прегледе од крвне слике до ЕКГ-а. То што вас је пчела некада убола у овом случају ништа не значи.

Како изгледа тест?
Пре почетка лечења апитерапијом обавезно се ради тест. Лекар узима једну пчелу пинцетом и ставља је на тело пацијента и то у пределу надбубрежне жлезде на леђима. После убода доктор вади жаоку након десетак секунди. Ефекат убода није одмах видљив, већ после шест до осам сати када доктор оцењује прве реакције организма. Уколико је резултат у границама нормале, тада се спороводи други тест, опет само са једном пчелом, али овог пута њена жаока остаје у телу пацијента дуже времена. Уколико је и ово тестирање прошло успешно приступа се лечењу, а колико ће трајати зависи од дијагнозе и одређује се индивидуално. Ако пацијент, рецимо, има проблем са кичмом, пчеле се стављају дуж кичме, на болне зглобове… Апитерапеут заправо ставља пчеле на акупунктурне тачке на болним местима, што додатно утиче на лечење.
Сваки човек има индивидуалну толеранцију на пчелињи отров. Чак иако је пацијент прошао тестове толеранције може се показати да не трпи више од убода две пчеле. Други, пак могу да истрпе убоде и 35 до 70 пчела по терапији. Максимална терапија је 200 убода у летњем периоду, односно 250 убода зими, јер су пчеле тада мање активне. Коришћење 15 до 20 пчела по терапији углавном не изазива никакве компликације.

Апитерапија се спроводи максимално два пута годишње, а пацијенти тврде да су се након лечења пчелињим отровом вратили нормалним животним активностима, иако пре тога, рецимо, због проблема са кичмом нису могли да се нормално крећу или седе. Апитерапија даје брзе ефекте и бол пролази већ после неколико третмана. Осим тога, ефекат апитерапије се акумулира зато и не сме да се спроводи више од два пута годишње.

Сачувајте пчелињак од тихе грабежи али и других облика – савети из праксе

 Да ли оваква терапија боли?
Наравно да боли. Али, када пацијент има несносне болове због ишијаша или реуме, убоди пчела су мање зло. Тело се временом навикава на убоде, па пацијент после извесног времена осећа само топлину. Осим тога, многи апитерапеути практикују да место које ће третирати убодима пчеле расхладе коцкицама леда. Пацијенти се често жале на мање отоке и свраб, па лекари преписују узимање хеомеопатских препарата како би се ублажила иритација коже. Након самог третмана пацијент може да осећа малаксалост, а дешава се и да порасте телесна температура. Није препоручљиво спороводити терапију после јела, а током читавог трајања лечења забрањено је пити алкохол, јаке чајеве, кафу… Треба избегавати намирнице које иначе могу да изазову алергијске реакције као што су јагоде, чоколада, кикирики… Не смеју се посећивати сауне и треба избегавати теже физичке активности. Лечења пчелињим отровом спроводи се искључиво под лекарским надзором, а свако самолечење и слични експерименти могу имати озбиљне последице по здравље.

Коме се не препоручује апитерапија?
Апитерапија се не препоручује пре свега онима који су алергични на убод пчеле и њен отров, а обазривост је неопходна и код људи који су алергични на мед или било који други пчелињи производ. Лечењу пчелињим отровом не смеју да се подвргавају деца млађа од 14 година, труднице, дојиље, тешки психички болесници, оболели од онколошких болести, туберколозе, дијабетичари типа 1, оболели од хепатитиса, као и пацијенти који имају проблем са згрушавањем крви (зато што пчелињи отров разређује крв) као и особе које су се тек вакцинисале.
Још је отац медицине Хипократ рекао:“Лекар лечи, а природа исцељује“, зато и не чуди што се људи последњих година све више окрећу природним препаратима. Али, и код оваквог лечења једино је меродавна реч стручњака, па треба бити опрезан, јер и природан лек није увек лек већ може да буде и отров уколико се с њим не поступа на прави начин.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар