Зашто је декларација о заштити пчела важна за пчеларе?

Аутор: draganadpetrovic
1,1K посета

Након позива удружењима да оду у своје локалне самоуправе и попричају о потписивању Декларације о заштити пчела, добили смо и пету општину која је позитивно одговорила на такав захтев свог локалног удружења пчелара, а то је општина Власотинце.Декларацију је потписао председник општине Власотинце Братислав Петровић.
Подсећамо, СПОС је у сарадњи са НАЛЕД и УСАИД покренуо је пројекат који је превасходно био посвећен унапређењу јавно-приватног дијалога у сврху сузбијања тровања пчела. У оквиру овог пројекта јесте и мапа Србије на којој су приказане све општине у нашој држави, те ће сваки пчелар или било ко други ко је заинтересован, моћи на мапи да види када је предвиђен третман против комараца у његовој општини.

Илустрација: Лакше до података важних за пчеларе

Поред ове мапе, ту је и мапа општина које су до сада потписале Декларацију о заштити пчела.Наравно, мапа третмана за 2022. годину је тренутно празна, у њу ћемо уписивати све податке које будемо добијали од званичника или наших пчеларских удружења, у ком датумском распону ће бити обављани третмани у којој општини и којим средствима. Молимо вас да нам ШТО АЖУРНИЈЕ достављате те податке, како би максимално ажурирана мапа у сваком тренутку била доступна свим пчеларима. Циљ је да власници пчелињих друштава тачно знају када је прскање на територији њихове општине како би могли на време и адекватно да заштите своје пчеле. Коришћење ове мапе је врло једноставно на телефону, таблету или рачунару Када подаци буду пристизали у сезони, отворићете мапу, увећати је (ако користите телефон, таблет или компјутер са мањим екраном), и онда једноставно кликнути на своју општину да бисте добили детаљније податке који вас интересују.

Извор: https://spos.info/vlasotince-potpisalo-deklaraciju-o-zastiti-pcela/

Srodni tekstovi

Оставите коментар