Зашто пчеле праве саће као шестоугао и како је то знање искоришћено код људи

Аутор: Gdjakovic
703 посета

Саће је место у коме матица полаже јајшца за нове пчеле, складиште за мед и полен, а прави се од воска које пчеле зваћу и лепе обликујући саће. Састоји се од шестоугаоних ћелија које су савршено сложене једна уз другу, тако да између њих нема празног простора. Медоносне пчеле граде три врсте саћа: матично саће или матичњак, радиличко и трутовско саће.

Међутим, оно што највише интригира научнике је зашто пчеле граде саће управо на овај начин односно слагањем шестоугаоних ћелија? Зашто нису одабрале неки други облик рецимо коцку? Е, ту постаје занимљиво зато што су се обликом ћелија у саћу људи бавили хиљадама година о томе пишемо у новом издању Агробизнис магазина…

Од античког Рима до данас

Први писани траг о овој теми потиче од пре више од 2.000 година. Записи римског научника, Марка Теренција Варона указују да се и он бавио овим питањем. Према његовим прорачунима пчеле граде шестоуглове јер боље од било ког другог облика држи више меда разбијајући простор на мале јединице. Варон никада није успео да докаже своју теорију, али је питање постало познато као претпоставка медоносне пчеле.

Више од 2000 година касније Томас Хејлс, са Универзитета у Мичигену, одлучио је да тестира теорију и пружио је необориве доказе о генијалности пчела. Хејлс је изнео доказе да медоносне пчеле праве шестоуглове у својим кошницама како би најефикасније искористиле простор без сувишног трошења воска. Саће направљено на овај начин довољно је јако да издржи складиштење меда који је прилично тежак, а да при томе не оштети саће које захваљујући начину израде може да буде изузетно чврсто. Саће се прави од воска који луче младе пчеле, који потом узимају старије пчеле и пажљиво га формирају у савршене шестоугаоне ћелије од којих свака чува мед за зиму.

Препоручујемо за вас и  текст: Да ли су црне мачке заиста црне?

Медоносне пчеле граде три врсте саћа: матично саће или матичњак, радиличко и трутовско саће. Матичњак је ћелија у којој се развија матица. Разликује се по величини, положају и облику у односу на трутовско и радиличко саће. Величине је око 25 милиметра, а по облику подсећа на жир. Матичњак је у висећем положају и након што се матица излеже, пчеле уништавају матичњак. У матичњак пчеле не складиште мед и полен. Радиличко саће служи за развој радилица, као и складиштење меда и полена. Ћелије саћа су шестоуганог облика и пчеле их поклапају с равним воштаним поклопцима. Трутовско саће је истог облика само нешто веће, а ову врсту ћелија саћа пчеле поклапају с избоченим поклопцима у облику полукугле. У овим саћима се развијају трутови, складишти мед и врло ретко полен.

Како пчеле граде саће?

Приликом градње саћа, пчеле почињу од таванице и вешају се једна на другу стварајући „завесу“. Задњим ногама које имају чекиње закачи воштани листић потом га пребацује на предње ноге и у уста где восак жваће прерађујући га својом пљувачком. Сваки пут када пчела згњечи и обради воштани листић у облику грудвице она га лепи за саће које се гради. Пчела преради један воштани листић за око два минута. Током градње пчеле се мењају, једна пчела донесе грудвицу воска, залепи га, стисне и одмах након ње долази друга пчела, понавља поступак и тако редом.

Након што на таван кошнице залепе ред воштаних листића у вертикалном положају оне настављају градњу полупризматичног облика и на њега надограђују цело саће тако да је један угао призме окренут према горе, а други угао према доле, паралелно градећи и са стране. Додавањем сатне основе мења се начин градње, па пчеле сад праве паралелне ћелије у водоравном а потом у дијагоналном положају.

У природи пчеле граде саће тако што стварају грозд, док се у кошници додаје сатна основа око које пчеле извлаче бочне воштане ћелије. На овај начин пчеле се усмеравају да граде саће онако како пчелар жели односно унутар оквира. Да би се спречило да саће пукне под теретом меда, посебно приликом врцања, сатна основа се појачава са неколико редова жица.

 

Начин на који пчеле граде структуру саћа добијајући на јачини и максималној искоришћености простора навео је научнике и дизајнере да од њих украду идеју за бројне иновације од сноуборда до стамбених зграда. Данас се по угледу на пчелиње саће праве бројни материјали који су без премца по својој чврстини.

Рецепт дана:

Ролат са џемом по бакином рецепту

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар